nyárlott bor

a fehér borok eddig ismeretlen eredetű betegsége eredményeképpen létrejött nyúlós, zavaros és illatát vesztett folyadék. A nyárlott bor, a nyáras- és nyárados bor nyelvtörténetileg is ismeretlen eredetű szócsaládot alkot. Az É-Mo.-on ma is ismert nyárlott bor, nyirlett bor analóg jelentésű elnevezései: zákányos-, nyálas-, nyúlós bor (Alföld, Erdély). Borászattörténeti és történeti néprajzi adatok szerint valószínűsíthető, hogy a nyúlósodás → borbetegség, mely az alkohol- és savszegény borok leggyakoribb hibája. A nyárlott boron szellőztetéssel, nyírfaseprőn való átengedéssel igyekeztek segíteni. (→ még: borkezelés) – Irod. Bakos József: Nevelésügyi és művelődéstörténeti adatok egy XVIII. századi diákalbumban (Az Egri Pedagógiai Főisk. Évkve, 1959).