A pszichológia oktatása

A pszichológia oktatott szakmaként az utóbbi negyven évben fokozatosan nyert elismerést. Folyamatos és önálló pszichológusképzésről a hatvanas évek eleje óta beszélhetünk, ennek első részletesen kidolgozott változata 1963-ban indult meg az ELTE-n. Az 1990-es években négy magyarországi egyetemen működik pszichológia szak. Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), Debrecenben, Pécsett, és Szegeden pedig az integrált regionális egyetemeken. Évente mintegy 250 új felvett hallgató kezdi meg tanulmányait. Ez kiegészül a hároméves szervezett doktori (PhD) képzés programjaival. Az ELTE PhD programjai, részben a Budapesti Műszaki Egyetemmel (BME) és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemmel (KLTE) közösen a kísérleti pszichológia, kognitív pszichológia, pszichofiziológia, személyiség- és {V-114.} egészségpszichológia, fejlődéslélektan, szociálpszichológia és munkalélektan területén nyújtanak doktori fokozathoz vezető képzést. A KLTE-n a pszichofiziológián, a neveléslélektanon és a szociálpszichológián van a hangsúly. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen 1997-ben indult PhD képzés az evolúciós pszichológia, pszichoanalízis és kognitív szociálpszichológia területekre összpontosít. Az ötéves nappali szakok mellett Budapesten esti, Debrecenben levelező tagozat is indult. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán évek óta létezik angol nyelvű képzés az ELUP (English Language Undergraduate Psychology) program keretein belül, évenként körülbelül 8–15 külföldi hallgató részvételével.

Szakpszichológus szakképzés négy – klinikai és mentálhigiéniai (Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, HIETE), nevelés-, iskolapszichológiai (ELTE), tanácsadási (ELTE), továbbá munkapszichológiai (BME) – területen folyik. A szakpszichológusi végzettség szükséges önálló gyakorlati munkához. A pszichoterápiás képzéseket és képesítéseket külön szabályozások irányítják.

A pszichológusképzés mellett számos egyéb egyetemen és főiskolán oktatnak még pszichológiát. Kiemelt szerepe van a pszichológiának a gyógypedagógusok képzésében, a tanító- és óvodapedagógus-képző intézményekben, az egyetemek tanárképző karán, a BME-n az Ergonómiai és Pszichológiai Tanszék keretein belül, s a HIETE Egészségügyi Főiskolai Karán (HIETE-EFK). Az orvosi egyetemeken a pszichológia oktatásáért felelős tanszékeket általában Magatartástudományi Intézetnek, illetve Csoportnak, valamint Orvospszichológiai Képzési Csoportnak hívják.