Kezdőlap

Bod Károly (albisi),

ev. ref. collegiumi tanár, B. Sándor ev. ref. lelkész és Budai Johanna fia, szül. 1848. okt. 30. Selyén Maros-Tordamegyében, hova szülei az oláhok dulásai elől Vajda-Szent-Ivánból menekültek; középiskoláit Marosvásárhelyt 1857-66-ig végezte; ugyanott egy évig jogot hallgatott. 1868-ban Budapestre jött az ev. ref. theologiára, hol 1870-ig volt, egyúttal Vay Béla báró borsodmegyei főispán gyermekei mellett nevelősködött. 1871-72-ben Sárospatakon végezte a theologiát, mire lelkészi vizsgát is tett. 1871 őszén egy félévre a zürichi egyetemre ment, egy másik félévet a marburgi egyetemen töltött, bölcseleti, theologiai s paedagogiai tanulmányokkal foglalkozva. 1872 őszén hely. tanár lett a székely-udvarhelyi ev. ref. kollegiumban; 1873-ban a versegyházi ref. egyházközség megválasztotta papjává. 1873 őszén pappá szenteltetvén, a székelyudvarhelyi ev. ref. kollegiumhoz rendes tanárrá megválasztották, hol azóta a bölcseletet, magyar és német irodalmat tanítja.

Svájcz reformátorának emléke a zürichi könyv- és levéltárban czímű értekezése a Prot. Tud. Szemlében (1871.); nevelés-oktatásügyi czikkei a Prot. Közlönyben (1871 óta) olykor Albisi, Protestáns vagy más név alatt és névtelenűl is jelentek meg; a Székely Nemzet cz. hirlapba társadalmi egyházi s iskolai napi kérdéseket illető czikkeket irt. 1886-tól kezdve hat évig igazgató-tanár volt és ezen idő alatt az iskolai éveket megnyitó s bezáró-beszédei az illető iskolai Értesítőkben közölvék.

Kéziratban: Ünnapi és alkalmi beszédeinek gyűjteménye; Emlékbeszédei (Báró Kemény Ferencz, Arany János, Zwingli Ulrik sat.); Költészettan, középiskolai kézikönyv.

Székely-Udvarhelyi ev. ref. kollegium Értesítője 1874-90. és önéletrajzi adatok.