Kezdőlap

Jilg J. Ede,

népiskolai tanító, szül. 1839. máj. 18. Győrött iparos szülőktől; reáliskolai tanulmányai után 1857-ben fejezte be a győri tanítóképzőintézeti tanfolyamot és 1860-ban tett vizsgát, mely a városi főelemi tanítóságra, magyar és német nyelvű oktatásra képesítette. Tanított Nagy-Écsen (Győrm.) 1861-ig mint segédtanító s ily állásban működött 1863-ig Győr-Ujvárosban, mikor ugyanott főtanítónak választották meg. 1869-ben a székeskáptalan kinevezte a belvárosi iskolához, hol jelenleg is működik. Közreműködött a győrvidéki tanítóegyletben, melynek 1883-ig pénztárnoka, később alelnöke volt. Az 1883. győri árvíz alkalmával tanítótársai fölsegélésére 1100 forintott gyűjtött. A vallás- és közoktatási miniszter által 1872-ben Győrött állított póttanfolyamon 150 tanítónak a beszéd- és értelemgyakorlatokból, írva-olvasásból, számtanból és nyelvtanból előadásokat tartott.

A tanügyi lapokban megjelent czikkei közül említendők: Ha csak az a tanuló sajátja, a mit emlékezetében megtarthat, minő eszközöket használjon a tanító az elme képzésére és minő utasításokat adjon a könyv nélkül való tanulásra? A vágyótehetségnek, mint az erkölcsi nevelés főtényezőjének képzése a népiskolában, Melyek a jó iskolai rendtartás kötőelemei?, Néhány szó az iskolai fegyelemről, Az évi zárvizsgákról, A gőz, pára, köd, felhő, eső, hó és jégeső, A madarak, Az ásványok, A villamosság, A levegő és szelepes légszivattyú, A hő és hőmérő, A magyarországi kérődzők, A család, község és lakosai foglalkozás szerint. E czikkek nagyobb része a győri egylet által kiadott Gyakorlati leczkék-ben jelentek meg.

Szerkesztette a Győrvidéki Tanítóegylet Értesítőjét 1883-tól 1894-ig és több ízben szerkesztette a népiskolák Értesítőit.

Kéziratban: A győrvidéki tanítóegylet története.

M. Paedagogiai Szemle 1892. arczk. (Ujlaky Géza)

Tanítóbarát 1887. arczk.