Kezdőlap

Kapossy György,

községi tanító, szül. 1836. júl. 17. Szántón (Tolnam.); tanulmányait Esztergomban végezte. A zene iránt való hajlama már kicsiny korában nyilatkozott és 1852-ben Pécsett a szigeti külvárosban a szent-Ferencz-rend plébánia-templomában segédorgonista volt. 1853-ban Felső-Iregben, 1854-56. Perkátán mint segédtanító működött, 1856-ban Esztergomban végezte a tanítóképző első évfolyamát. 1857-ben mint másodéves képzőintézeti növendék a kormány megbízásából Bukovinába Andrásfalvára ment tanítónak. Itt töltött egy év alatt a cantus Gregorianust tanulmányozta. Visszatérve, a nagyváradi tanítóképzőben folytatta tanulmányait. 1858-ban Uj-Kigyóson (Békésm.) volt tanító. ezután rövid időközben Döbröközön, Ozorán és Tamásiban működött, majd Nakon (Tolnam.) telepedett le, a hol ma is működik.

Czikkei a Lonkay Antal által kiadott Tanférfiak, szülők és nevelők Évkönyvében (Buda, 1860. Egy pillantás családi életünkbe); a Tanodai Lapokban (1864. 1. sz. Nyilt levél Elemy Sándor úrhoz egyházi énekeink ügyében.)

Munkái:

Im arczunkra borulunk cz. miséje 1867. (melyet orgonára s férfinégyes karokra kidolgozva adott ki.)

Egyetemes szerkönyv kántorok számára. Eger, 1870. (Mely figyelmet kellett mint az egyházi szertartások között használatos antiphonák és responsoriumok magyar kidolgozása. Ism. Uj. M. Sion 1872.)

Római katholikus egyházi énekek az isteni szolgálat összes ágaira, melyet 1871-től Szemenyei Mihály regöli plébánossal együttesen ad ki füzetenként; (eddig 124 ívre s két kötetre terjedő munka s közel hatszáz régi s újabb egyházi éneket tartalmaz, a hozzájok tartozó szövegekkel együtt, melyek jórészt az ő eredeti szerzeményei, úgy szöveg, mint dallam tekintetében. A dallamok mind orgonakisérettel vannak letéve, az egyházi stylusnak megfelelő szabatos harmonizálással. Gyászmiseénekek cz. része külön kiadásban is megjelent 1876-ban.)

M. Paedagogiai Szemle 1888. 209. l. fényny. arczk. (Vitkovits Ferencz.)

Vaday József, M. Tanférfiak és tanítónők ezredéves Albuma. B.-Csaba, 1896. fényny. arczk.