Kezdőlap

Kozocsa Tivadar,

a polgári iskolai tanítóképző tanára, szül. 1853-ban Erzsébetvároson; az egyetemet Budapesten végezte; ugyanitt tette le a középiskolai tanári vizsgálatot. 1874-ben tanársegéd lett a műegyetemen s 1875-ben a polgári iskola tanítóképző intézethez a természetrajz tanárává neveztetett ki. Az országos tanszermúzeumnak a 70-es évektől titkára volt. Meghalt 1895. márcz. 6. Budapesten.

Munkái:

1. A fák alak- és fejlődéstana Kertészgazdák, erdészek, tanítók és a fák iránt érdeklődő művelt közönség számára. I. rész. 139. ábrával. Bpest, 1881. (Girókuti Ferenczczel együtt).

2. Használati utasítás az országos tanszermúzeum állandó bizottsága által népiskolák számára összeállított természettani, vegytani és ásványtani hármas gyűjteményhez. U. ott, 1883. (Heller Ágosttal együtt).

3. Első oktatás a természetrajzban ismétlő kérdésekkel. Tekintettel az egészség- és gazdaságtanra. Kuttner Sándor után 11. teljesen átdolgozott kiadás, számos ábrával. U. ott, 1889. (Suppan Vilmossal együtt).

4. A IV. egyetemes tanítógyűléssel kapcsolatban Budapesten a köztelken rendezett taneszköz- és tankönyvkiállítás katalogusa, egyszersmind kalauz a kiállítás helyiségeiben. U. ott, 1890.

Kiszlingstein Könyvészete.

Vasárnapi Ujság 1895. 11. sz. (Nekr.)

Pallas Nagy Lexikona VI. 860. l. (Kiss Áron) és gyászjelentés.