Kezdőlap

Kuti Zsigmond,

ev. ref. tanító és hittanár, szül. 1857. jún. 17. Ungvárt; 1879-ben tanítóképesítést éa sárospataki állami tanítóképzőben nyert. Működött Nagy-Kállóban mint igazgató-tanító hét évig; 1886 óta a debreczeni izraelita hitközség tanítója s a kir. állami főreáliskola hitoktatója. Tagja az országos izr. tanító egyesületnek, Debreczen város állandó tanügyi bizottságának, Hajdu-megye és Debreczen Gönczy-tanító-egyesület központi bizottságának titkára sat.

Czikkei a Néptanítók Lapjában (1885. Még egy szó az iskola-takarékpénztárak ügyében); munkatársa az összes debreczeni lapoknak; így czikkei a Debreczeni Ellenőrben (1889. Leánynevelésünk, A realismus, anarchismus és nihilismus, Az oligarchia, hierarchia és a korona), a Debreczenben (A hierarchia); a Debreczen-Nagyváradi Értesítőnek és a Debreczeni Hirlapnak belmunkatársa, az Országos izr. Tanügyi Értesítőnek rendes munkatársa; írt a Csorna Kapuvár és Vidékébe is.

Kiadja Spitz Gyulával 1899-től az Izraelita Könyvtárt Debreczenben, melynek I. kötete jelent meg (tartalma: elbeszélések, adatok és rajzok a zsidó nép multjából és nagyjainak életéből).

Nevét Kuthynak is írják.

Vaday József, Magyar tanférfiak millenniumi Albuma. Békés-Csaba, 1896. fénynyom. arczk.

Corvina 1899. 33. sz.