Kezdőlap

Landesberg Lipót,

rabbi, előbbinek fia, szül. 1848-ban Galgóczon, honnét atyja Nagyváradra meghivatván, oda költözött ő is négy éves korában. Előkészítő iskoláit elvégezvén, atyja a lelkészi pályára szánta; ezért 16 éves korában az általa vezetett talmudi és theologiai iskolába vette fel; de 1872-ben elhagyta a papi képzőt és Bécsbe ment, hol két évig a keleti akadémia tanulója volt; innét Széplakra (Erdély) ment rabbinak, utóbb pedig Szeghalomra.

Munkája: Ele Toldoth. Biographie des Rabbi Moses Sofer, Oberrabbiner zu Pressburg, nebst Ueberblick über seine Zeit- und Gesinnungsgenossen. Pressburg, 1876.

Van egy Secel Hakodes cz. numismatikai értekezése a régi zsidó érmekről; értekezése az erdélyi szombatosokról; életrajzi műve a Diego de Augilarus spanyol-zsidó vértanuról; Sofer Huedó, a jegyző, egy családi kép 1848-ból és a magyar zsidók magatartása az 1848-49. szabadságharcz alatt; ezen munkákat nem ismerem.

Szerkesztette a Bet Waad. Monatschrift für jüdische Geschichte, Literatur und halachische Exegese cz. folyóiratot Pozsonyban 1875-ben, melyből három füzet jelent meg, és az Athenaeum cz. zsidó irodalmi havi folyóirat I. évfolyamát 1896-ban Szeghalmon.

Lippe, Ch. D., Bibliographisches Lexikon. Wien, 1881. 264., 1899. 220. l. és Márki Sándor szives közlése önéletrajzi adatokkal.