Kezdőlap

Lewin Jakab,

kereskedelmi akadémiai igazgató, szül. 1828-ban Pesten; tanulmányait a pesti és a bécsi műegyetemen végezte. 1848-ban több társával vizsgálati fogságot szenvedett. 1849-ben folytathatta tanulását és különösen a mathematikára adta magát; tanulmányainak végeztével nevelősködött, majd a kereskedelmi számtan tanára lett a bécsi kereskedelmi akadémián. 1871-ben a budapesti kereskedelmi akadémia igazgatói állására hívták meg és aug. 1. foglalta el uj hivatalát. Az intézet tantervét módosítván, az előkészítő osztályt megszüntette s a kereskedelmi akadémia tanítási anyagát kibővítve, négy évfolyamra osztotta be. A tanári állásokat rendszeresítette s 1874-ben a vezérlőbizottság és az alapító testületek áldozatkészsége mellett tanári nyugdíj-alapot létesített. Négy éves tanfolyama azonban csak hét évig állott fenn; 1878-tól kezdve az osztlyok számát ismét háromra kellett leszállítani. A vasúti tanfolyam, a keleti nyelveké, a középiskolát végzettek egy éves szaktanfolyama, mind neki köszönik létöket, végre az ő érdeme, hogy az intézet nyelve teljesen magyarrá lett. 1872-ben a m. kir. reáltanszaki tanárvizsgáló bizottság tagja. 1873. a bécsi világkiállítás XXVI. csoportjában a nemzeti biráló bizottság póttagja, 1875. a budapesti kereskedelmi s iparkamara levelező tagja lett. O felsége 1876-ban a Novaa-expediczióról megjelent tudományos munkálatban való közreműködéseért legmagasabb elismerésének nyilvánításával, 1878-ban pedig a kereskedelem és kereskedelmi szaktudományok előmozdítása körül szerzett érdemeiért a Ferencz József-rend lovagkeresztjével tüntette ki. Meghalt 1884. júl. 30. Budapesten.

Czikke az Orsz. Középiskolai Tanáregylet Közlönyében (IX. 1875-76. Az idomszámok egyszerű tárgyalásáról.).

Munkái:

1. Lexikographisch geordnete Uebersicht der im Weltverkehr wichtigsten Münzen, Maasse und Gewichte. Wien ...

2. Neue Aflösung des Pothenot'schen Problems und Beweis des Lehmann'schen Satzes über dasselbe. Wien, 1866. (Különny. a Zeitschrift des österr. Ingenieur- und Architekten-Vereins-ből).

3. A rokkantak nyugdíja és házassági hozományának biztosításáról. Értekezlet. pest, 1872.

4. Vázlatos megjegyzések a politikai számtanhoz. Bpest, 1875.

5. Az iskolai takarékpénztár és a paedagogia. Megtoldva az iskolai takarékpénztár legczélszerűbb kezeléséről szóló utasítással. U. ott, 1876.

6. Jelentés a halandósági táblák kiszámítása érdekében a statisztika részéről teljesítendő követelések iránt. U. ott, 1876. (A 4-6. sz. munkák különnyomatok a budapesti kereskedelmi akadémia Jelentéseiből.)

Szinnyei Könyvészete.

1884: Budapesti Hirlap 211. sz.

P. Napló 210. sz.

Fővárosi Lapok 179. sz.

Kiszlingstein Könyvészete.

Bricht Lipót, A budapesti kereskedelmi akadémia története. Bpest, 1896. 108. l. és gyászjelentés.