Kezdőlap

Maklári Pap Miklós,

ev. ref. főgymnasiumi tanár, M. Mihály városi pénztárnok és Hubai Terézia fia, szül. 1847. jan. 10. Tállyán (Zemplénm.). (A család a mult század végén költözött Tállyára Abaujból Felső-Dobszáról, hol a család egyik tagja M. János prédikátor és író volt; igen valószinű, hogy a család ez ága e lelkésztől vette és használna a «pap» nevet, megkülönböztetésül az országban néhány helyen élő egyéb Makláriaktól. A családi név egyszerűen Maklári, és M. Miklós is pusztán e nevet használta, míg nagybátyja Maklári Pap Lajos berzétei lelkész figyelmeztetésére később ő is használatba vette a «Pap» nevet.) Atyja korán elhalván, kiskorú árvákat hagyott hátra, s így nagy megerőletetésébe került özvegyének Miklós fiát Sárospatakra adni iskolába, ki azonban kitartó szorgalom mellett elvégezvén tanulói pályáját, 1869-ben letette a papi vizsgát és Tállyán segédkezett két hónapig; ekkor nevelőül ment Patay Ferencz házába Gombára. Innét a máramaros-szigeti ev. ref. főgymnasiumhoz nyert tanári meghívást. 1874-ben Sárospatakra ment ugyanily minőségben mint a magyar nyelv főgymnasiumi tanára.

Czikkei a Máramarosban (1873. és 1874. Két megnyitó beszéd a márcz. 15. emlékünnepélyen); a M. Tanügyben (1874. könyvism.); a M. Nyelvőrben (1875-76. Babonák, Gunynevek, Közmondások, Tájszók); a Sárospataki Lapokban (1882-től könyvismertetések és apró közlések, 1882. Az állami gymnasiumok tantervének és az utasításoknak magyar nyelvi része s a Szinnyei József legújabb tankönyve, 1894. Magyar nyelvta és nyelvtanítás); a sárospataki ev. ref. főiskola Értesítőjében (1882. Alkalmi beszéd máj. 1. a Molnár István, Finkey Pál és Finkey József tanárok sirköveinek megkoszorúzása ünnepén, 1884. Az iskolai 1883-84. év történet).

Munkái:

1. Magyarország történelme. A sárospataki irodalmi kör megbizásából középiskolák alsóbb osztályai számára. Sárospatak, 1878. (3. jav. kiadás. Kiadja az irodalmi kör a főiskola költségén. U. ott, 1897. Népiskolai Könyvtár VI.)

2. Magyar olvasókönyv. A középiskolák III. oszt. számára. Kiadja a sárospataki irodalmi kör. U. ott, 1888. (Gymnasiumi Könyvtár XIV.)

3. Magyar nyelvtan. Népiskolák számára. Kiadja a sárospataki irodalmi kör. U. ott, 1892. (Népiskolai Könyvtár IV. Ism. Máramarosi Tanügy 1893.)

4. Középiskolánk reformja. Szavazat a tanterv revisió ügyében. U. ott, 1897. (Rácz Lajos- és ifj. Mitrovics Gyulával együtt.)

Jegye: M. s. (a Sárospataki Lapokban).

Uj M. Athenás 271. l.

Vajda Emil Névkönyve. Győr, 1900. 184. l. és a m. n. múzeumi könyvtár példányairól.