Kezdőlap

Meller Simon,

bölcseleti doktor, az országos képtár hivatalnoka, szül. 1875. decz. 26. Győrött; ugyanott végezte középiskoláit a Benedekrendiek gymnasiumában. 1894 őszén beiratkozott a pesti egyetem bölcseleti fakultására mint modern philologus; azonban csakhamar művészettörténettel kezdett foglalkozni a 1896-ban pályadíjat nyert: A stil fogalma cz. kéziratban maradt munkájával. 1896 őszén egy évreBerlinbe ment, hol az egyetemen művészettörténettel foglalkozott; közbe nagyobb tanulmányutakat tett Németországban és Dániában. 1897-ben újra a budapesti egyetemre iratkozott be, hol 1898-ban bölcseletdoktori oklevelet nyert a művészettörténetből, classica archaeologiából s aestheticából. Közben a tanári vizsgát is letette magyar, német és francziából. A következő évet a tanárképző gyakorló-főgymnasiumnál töltötte s annak végén tanári oklevelet nyert. 1899. szept. Olaszországba utazott, hol egy évet töltött művészettörténeti tanulmányokkal; onnét Párisba ment; majd hazatért és itt irodalmi munkálatokkal foglalkozott. 1901 őszén az országos képtárnál nyert alkalmazást.

Czikkei a m. k. tanárképző intézeti gyakorló főgymnasium Értesítőjében (1899. A művészeti oktatás a gymnasiumban); a Budapesti Szemlében (1899. Az új művészi ipar, A tavaszi tárlat, 1901. A régi Róma építészetéről); a M. Mérnök- és Építészegylet Közlönyében (1901. A modern művészi ipar); a M. Paedagogiában (1899. A művészet a gymnasiumban); ezeken kívül czikkek a M. Iparművészetben és az Új M. Szemlében.

Munkái:

1. Az irott kútfők jelentősége a művészettörténetben. Bpest, 1898. (Doctori dissertatio).

2. Venturi A., A budapesti országos képtár olasz képei. Ford. olaszból. U. ott, 1900. (Különnyomat az Archaeol. Értesítőből).

Kéziratban: Michelangelo élete és művei.

Önéletrajzi adatok.