Kezdőlap

Morán Fülöp,

polgár-iskolai tanár, szül. 1866. jún. 21. Nagy-Zsámban (Temesm.); négy polgári iskolai osztályt végzett Pancsován, az állami tanítóképzőt Kis-Kun-Félegyházán és ugyanott szerzett 1885-ben néptanítói oklevelet; 1888-ban befejezte tanulmányait a budapesti paedagogiumban és letette a polgári iskolai tanári vizsgálatot a mathematikai-természettudományi szakcsoportból; ugyanazon évben kinevezték a turócz-szent-mártoni állami polgári iskolával kapcsolatos középkereskedelmi iskolához a kereskedelmi szaktárgyak tanítására. 1893-ban saját kérelmére a szegedi államilag segélyezett polgári és középkereskedelmi iskolához helyezték át; 1895-ben önként csatlakozott a különváló II. polgári iskola tanártestületéhez; 1896. okt. 16. a közoktatási miniszter visszahelyezte a szegedi polgári és felső kereskedelmi iskolához; tanít mennyiségtant (politikai számtant).

Czikkei a polgári és kereskedelmi iskola szervezetét, módszertanát, a szakfelügyelet és a polgári iskolai tanárképzés kérdéseit tárgyalják s megjelentek a Felső Nép- és Polgári Iskolában és a Nemzeti Iskolában.

Schack Béla, Pótló adatok a kereskedelmi iskoláinak és tanárainak a millennium esztendejében cz. műhöz. Bpest, 1897. 15. l.