Kezdőlap

Otrok Mihály,

állami főreáliskolai tanár, szül. 1874. július 9. Kétegyházán (Békésm.) földmíves szülőktől. Középiskoláit a temesvári és dévai főreáliskolában, a budapesti V. és VII. kerületi főgymnasiumokban, felsőbb tanulmányait pedig a budapesti, párisi és a genfi egyetemen végezte. Külföldről hazatérve, 1898 őszén a temesvári, majd egy év mulva az egri állami főreáliskolához nevezték ki rendes tanárnak, hol jelenleg is működik.

Első czikke még VII. oszt. tanuló korában jelent meg a Fővárosi Lapokban. (Musset: La porte doit être ouverte ou fermée cz. prologjának fordítása); ugyanekkor már a vidéki lapokba is írt czikkeket. Pedagogiai czikket írt a Magy. Paedagogiába, apróbb czikkeket pedig a fővárosi és egri lapokba.

Munkái:

1. Törring mint lovagdrámaíró és a német lovagdráma hatása irodalmunkra. Eger, 1900. (Különnyomat az egri főreáliskola Értesítőjéből).

2. A direkt módszer az idegen nyelvek tanításában. U. ott 1902. (Különnyomat az egri főreáliskola Értesítőjéből. Ism. M. Paedagogia).

3. Augier-Sandeau: Legendre de M. Poirier, vígj. Bevezetéssel, életrajzzal és magyarázatokkal ellátta. Bpest, 1902. (Franczia Könyvtár 5.).

4. La Fontaine: Choix des Fables. U. ott, 1903. (A franczia nyelv tanításához a direkt módszer szerint feldolgozta. Irodalmi segédkönyvek. Pozsony, 1903.)

Legutóbb a m. tudom. akadémia Pyrker László egri érsek életrajzának megírásával és műveinek méltatásával bízta meg és a szükséges kutatások végzésében anyagilag is támogatta.

A m. n. múzeumi könyvtár példányaiból és önéletrajzi adatok.