Kezdőlap

Ranschburg Viktor,

az Athenaeum r.-t. igazgatója, R. Salamon rabbi fia és R. Pál idegorvos bátyja, szül. 1862. aug. 8. Győrött, hol a szent-Benedek-rendieknél a főgymnasiumot 1880-ban végezte. Ezután Németországba ment és a frankfurti I. Baer & Co. czégnél négy évig a könyvkereskedés ismereteit elsajátította. Visszatért 1884. aug. és a Révai testvérek, később Révai Leó czég üzletvezetője lett. 1901. máj. 1. Emich Gusztáv felhívására elvállalta az Athenaeum irodalmi és nyomdai részvény-társulat könyvkiadó hivatalának vezetését. Ezen állásában résztvett a Szilágyi Sándor által szerkesztett tízkötetet Magyar nemzet történetének és a Beöthy Zsolt által szerk. Képes irodalomtörténetnek létesítésében. 1902-ben az Athenaeum r.-t. helyettes igazgatója, 1903. aug. pedig annak egyik ügyvivő igazgatója lett. Részt vesz a 12 kötetre tervezett Műveltség Könyvtára szerkesztésében. 1900-ban két franczia (magyar vonatkozású) kiadvány érdeméül a franczia kormány által az «Officier d'academie» czímű kitüntetésben részesült. 1901. a lipcsei nemzetközi kiadói congressuson a magyar könyvkereskedelmet képviselte, mint a magyar könyvkereskedők egyletének főtitkára.

Czikke a Corvinában (1897. 10. sz. A hirlapok könyvhirdetései); a M. Kritikában (1900. 8. sz. A magyar könyvkereskedelem helyzete és szerepe).

Munkái:

1. Mikép fokozható a könyvárúsi sarjadék szellemi tehetsége és mikép javítható ezzel kapcsolatban a könyvkereskedői segédek anyagi helyzete. Pályamunka. Bpest, 1885.

2. A könyvárús műveltsége. Pályadíjat nyert munkálat. Ehhez járul: Bíráló jelentés Gombási Imrétől. U. ott, 1887. (Előbb a Corvinában).

3. A szerzői jog nemzetközi védelmére alkotott berni egyezmény, vonatkozással Magyarországra. U. ott, 1901. (Ism. M. Könyv-Szemle, Vasárnapi Ujság 48. sz.).

M. Könyvészet 1887.

Kiszlingstein Könyvészete és önéletrajzi adatok.