Kezdőlap

Reichert Zsigmond,

szabászati speczialista; a m. kir. kereskedelmi miniszterium felügyelet alatt állott budapesti szabóipariskolában a főszabászat tanítója, szül. 1836-ban Turócz-Szent-Mártonban; 1847-ben lépett a szabószakra. 1894-ben a fővárosi szabóipartestület ruházta rá szakiskolájának főtanítói tisztét. Ez iskola feloszlása után a magyar szabóipar érdekeit szolgáló tankönyvek írásának szentelte idejét. A magyar országos iparegyesület 1901. ezüst díszéremmel tüntette ki.

Munkái:

1. Szabászati tankönyv a legújabb centimeter- és schema-módszernek magánúton való megtanulására és szakiskolák számára. Bpest, (1896. magyar és német czímmel és szöveggel.)

2. A szabótanonczok oktatása a szakrajzban. A munkakidolgozás, annak legszükségesebb szabályaival a szaktanító részére kidolgozva. U. ott, (1897. magyar és német czímmel és szöveggel, több tábla rajzzal.)

3. Szabászati tankönyv. (Repräsentant-rendszer.). U. ott, 1898. (Magyar, német és rumén czímmel és szöveggel.)

4. A ruhakivitel törvényei és a szövet-gazdálkodás, a magyarországi viszonyok tekintetbe vételével. U. ott, (1899. magyar és német czímmel és szöveggel; több táblázattal.)

5. A legújabb centiméter-rendszer első része. U. ott, 1905.

A m. n. múzeumi könyvtár példányairól és önéletrajzi adatok.