Vissza a kezdőlapra


Than Mór szülőháza Óbecsén

ÉRDEKESSÉGEK
Than Mór szülőháza Óbecsén
Fogalomtár: freskó; szekkó
Than Mór képének főbb alakjai híres festőinktől
Than Mór bélyegterve
 
VÁLOGATOTT SZAKIRODALOMThan Mór szülőháza Óbecsén (Vajdaság)
Forrás: http://vajdasag.netoktato.hu/?page=3&telepules=93
freskó
- (olasz) al fresco = frissbe, vagyis friss vakolatba festett kép. A kőműves kb. 1,5-2 m2 nagyságú, három különböző összetételű vakolatréteget visz fel a falra 1-2 órás időközökben. A festő a szikkadás után kb. 5-6 órát dolgozhat a falon, mert száradás előtt be kell fejeznie a munkát. E technikánál kevesebb szín és árnyalat alkalmazható, így a freskófestő nagy formákkal, zárt színfoltokkal komponál. A freskó a vakolat részévé válik, azaz addig tart, amíg a vakolat. Néha - vakolatdarabként -akár túl is élheti az épületet.

szekkó
- (olasz) al secco = szárazra, vagyis a már kiszáradt vakolatra festett falikép. Ez a technika és az emulziós festék részletezőbb, kimunkáltabb ábrázolást tesz lehetővé, mint a nedves vakolatra készített freskó. A szekkó élettartama rövidebb, mint a freskóé, időközönként ápolni, javítani kell.

Forrás: http://www.sulinet.hu/cgi-bin/db2www/ma/et_tart/lst?kat=Agav&url=/eletestudomany/archiv/2001/0122/07.htmlThan Mór képének főbb alakjai híres festőinktől


Orlai Petrics Soma:
Petőfi Pesten 1848-ban
Réti István:
Kossuth Lajos (1931)
Amerling:
Gróf Széchenyi István (1836)
Székely Bertalan:
Deák Ferenc (1869)


Forrás: http://www.hung-art.huThan Mór bélyegterve


Bár nem bizonyítható hitelt érdemlően, hogy Kossuth Lajos kérte föl a fiatal festőművészt, Than Mórt a bélyegterv készítésére, a Bélyegmúzeumban látható postajegy minden kétséget kizáróan eredeti, az alig húszesztendős Than Mór keze munkája. Az első hazai bélyeg nyomtatásának előkészületei Pesten, a Landerer nyomdában folytak, ott, ahol Than Mór a szabadságharc új bankjegyeinek grafikáit is készítette. A nemzeti címeres, piros-fehér-zöld színekben pompázó bélyeg - bár a magyar kormány egészen a világosi fegyverletételig hurcolta magával a grafikát - végül nem került forgalomba. A terve azonban igazi nemzeti ereklye, a szabadságharc jeles dokumentuma.

Forrás: http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1998/9835/lat/belyeg.htmlVissza a kezdőlapraVissza az oldal elejére