Garasország ma - Irak, (Afganisztán), Izrael

A Bushról szóló melléklethez hasonlóan Irakról is többször írtam vagy tettem említést. A Stay at home, Uncle Sam írásom kifejezetten ezzel az aljas háborúval foglalkozik, angolul tudó olvasóimnak ajánlom. Ennek a műnek egy másik mellékletében, a Terror-ban is foglalkozom Irakkal. Az esetleges átfedésekért elnézést kérek. Afganisztánt és Izraelt csak mint folyamatos háborúskodás fészkeit érintem.

 

Csak hogy emlékezzünk

A TIME 2005 nov. 21.-i számában, a 44-45. oldalon az arab kultúra csúcsidőszakával foglalkozik az 'Ahead of Their Time' (Megelőzve a korukat) c. cikk abból az apropóból, hogy Párizsban az arabok tudományos eredményeivel foglalkozó kiállítás nyílt. Matematika  (az algebra megnevezés tőlük ered), geometria, gépészeti ismeretek, asztronómia, anatómia, gyógyászat (először használtak kórházat), hogy csak néhány tudományágat említsek, amiben élen jártak. Nagy erővel fordították arabra a kínai, görög, indiai és mezopotámiai klasszikus, tudományos műveket. Így fogadták el és terjesztették tovább a 0-ra (nulla) vonatkozó indiai koncepciót. Gondolj bele világ, min kellett ennek a népnek átmennie, hogy vezető kulturális hatalomból követő nemzetté váljon?!

 

 

Mottó (Denzel Washington mondja): "Az én hazámban a katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a rézbőrűtől lopott el." (Eszembe jut a "Hülye fehér ember" című könyv)

*

Az Interneten lapozgatva bukkantam rá, hogy Egyiptom első emberét úgy próbálják beállítani, mintha támogatná Bush-t vagy legalábbis elfogadhatónak ítélné az amerikai agressziót. A szócső a 3. U.S. Hadsereg kuvaiti bázisa volt. Mubarak nyilatkozata azonban így szólt: "Irak függetlenségének helyreállítása és a terrorizmus megfékezése mellett fontosnak tartom megoldások keresését azokra a politikai és gazdasági problémákra, amelyek a terrorizmus alapvető okait képviselik!" Bölcs ember, nem stupid kiszolgáló. (Köszönöm, 3. U.S. Hadsereg kuvaiti bázisa, hogy rávezetett ennek a bölcs embernek éleslátást tükröző mondataira! - 04.04.16)

*

Míg katonaminiszterünk a hódoló csatlósok miséjét papolta, és a német hadvezetésre is merészelt hivatkozni, Rau, a visszavonuló német államfő az Este műsorvezetőjének nyilatkozva kijelentette, hogy ENSZ vagy NATO zászló alatt se küldenek csapatokat Irakba, mert (talán nem szószerint idézek) "Ennek a háborúnak nem kellett volna megtörténnie!" És ez a lényeg urak: nem az irakiakat segítjük, mint próbálnak gyereket beszélni a hasunkba, hanem az agresszorokat. És öntjük az olajat a tűzre!

 

 

Ami itt következik, azt adalékoknak, netán kommentált hírsornak kell tekinteni. Se történelmi sorrendiséget, se fontossági sorrend felállítását nem tűztem ki célul. A célom inkább emlékeztetés a XXI. század első nagyhatalmi terror-háborújára és a kifejezhetetlenül 'fejhajtó' magyar hozzáállásra.

Kezdjük Irakkal

Az USA megtámadta Irakot, de elszámította magát:

- Nem került sor népfelkelésre. Ismét bebizonyosodott, hogy a legkegyetlenebb diktatúra elnyomottjai számára is fontosabb a haza, az ország, a család, az (akármilyen csekélyke) vagyon védelme, mint a gyűlölt diktatúra megdöntése, ha a támadó fél külső, idegen hatalom. Emlékezzünk csak a végtelenül elnyomott, szinte mindenétől, anyagi és humán eszközeitől megfosztott orosz pravoszláv egyházra, amely a fasiszta Németország támadásakor nem kelt fel a bolsevik elnyomója ellen, hanem gyűjtéseket szervezve hatalmas erőket állított a haza szolgálatába. Általam nehezen ellenőrizhető információk szerint egyetlen személyt tüntettek ki három Lenin-renddel és ez a minden oroszok patriarchája volt.

- Nem sikerült lefejezni Irak politikai-katonai vezetését, ami elsősorban a felderítő szolgálatok csődje (ismét, mint "Szeptember 11" előtt volt). 

- Nem volt megfelelő az iraki fegyveres erők ellenállóképességének felmérése se felszereltség, se létszám, se harckészség szempontjából. A hiba összetett: felderítési hiányosságok, az arabok ismeretének hiánya és a fent már érintett nacionalimus kontra diktatúra-ellenesség mérleg félreértelmezése. Csupa súlyos ostobaság.

- És a legfontosabb: nem találtak tömegpusztító fegyvereket. Bebizonyosodott, hogy Szaddam és diktatúrája szervezett nemzetközi nyomással is kordában lett volna tartható, a háború felesleges és ostoba volt. Magyarul: az USA és szövetségesei (csatlósai, köztük Magyarország is!) agresszorok!

Nem kívánok itt azzal foglalkozni, kik és miként fogják uralni, kormányozni, kivezetni Irakot a vesztes háború káoszából ? Sikerül-e tartós békét és demokratikus rendszert felépíteni? Hányan és miként fognak osztozkodni a koncon? Milyen cégek teszik rá a mancsukat az iraki olajra? Nyilván döntően az USA fogja uralni a terepet, koncocskákat osztogatva szolgalelkű csatlósainak. Fontosabb kérdések számunkra a következők:

Mindenekelőtt szerencsétlen országunkról, annak közeli sorsáról: Ilyen helyzetben a felelős személyeknek (csak azért nem mondok kormányt, mert a mérhetetlenül hataloméhes, kapzsi, arrogáns jobboldaliak előtt nyílna szélesre a kapu) le kellene vonniuk a konzekvenciát és le kellene mondaniuk. Gondolok elsősorban Medgyessy Péterre, Kovács Lászlóra és Juhász Ferencre, de velük együtt mennie kellene a tanácsadók, felderítők tömegének, a katonai vezetés részvételt sugalló részének. Ez természetesen eszükbe se jut! Talán halvány vigasz, hogy legalább elkezdték a csendes visszahúzódást, az elhatárolódást ettől a barbár háborútól. Talán jobb későn, mint soha. Mindenképpen folytatni kell a háborútól való elhatárolódást, el kell jutnia az ország vezetésének a háború elítéléséig. Nem beszélve arról, hogy mindinkább valószínűvé válik, hogy az USA nem áll meg Iraknál, hanem - ha már itt vagyok alapon - nekiesik a szomszédos, és be nem hódolt Szíriának: nyílt, arrogáns, 1000%-osan indokolhatatlan fenyegetés. Egyértelműen el kell ítélni ezt a gátlástalan világhatalmi politikát!

*

Négy egyetemista diák tüntetett a Parlamentben az iraki magyar jelenlét ellen. A hinduizmus egyik nagyszerű hittételére, az ahimsa-ra hivatkozva követelték, hogy vonuljunk ki Irakból. Az ahimsa győzte meg őket az erőszakmentesség felsőbbrendűségéről. - mondták. Senki sem értette, miről beszélnek, pedig nagyon fontos lenne megismerkedni vele nekünk, gyűlölködő magyaroknak. A linkben adok egy megfogalmazást, igaz, angolul. A lényeg, hogy a hinduk, a hinduizmus és más indiai vallások alapeszménye, több, mint erőszakmentesség, több, mint minden élőnek - még a növénynek is - a tisztelete, az ahimsa (ahimsza) a világnak, mint szentségnek a tisztelete, mindezzel a gyűlöletmentességgel a saját belső béke megteremtése. 

*

E kis bevezető után vágjunk az események közepébe. Túl vagyunk a háború előkészítésén, Irak legázolásán, megjelentek az első hírek az amerikaiak barbár kegyetlenkedéséről:

- A szuperhatalom barbarizmusát mutatja be a  .

Ez a megjelent fotók egyike. Levágták a megkínzott rab (felkelő, hazafi) testének többi részét a képről, hogy egyáltalán publikálható legyen. És íme a Daily Mirror, amelyben egy halálra kínzott fiatal arab képe látható:

Istenem, milyen gengszterizmus önmagában is, de a fellengzős szólamokkal szembeállítva világcsúcs aljasság!!! A legrémisztőbb, illetve két egyaránt döbbenetes tény olvasható le a fotókról: (1) szadista örömmel, széles vigyorral végezték a "feladatukat" az amcsik, (2) több nőt, a férfiakkal azonos kéjgyönyörrel kínzó nőt mutatnak a képek: micsoda rettenet, kiábrándulás abból, hogy női vezetés mellett esetleg békésebb lehet a világ. Ha valaki ezentúl azt mondja nekem, hogy bármi jó várható a mai USA-tól, elküldöm.... Mindazokkal együtt, akik vele maradnak Irak meggyalázásában!

- Ismét összehozott a NapTV egy előkelő csapatot: az általam hol kedvelt, hol más éghajlatra kívánt műsorvezető mellett megjelent egy nagyon neves külpolitikai újságíró, egy katonai szekértő, egy fotós vagy inkább nevezzük fotóriporternek (ő volt messze a legértelmesebb) és a fene emlékszik, még ki. Csevegtek kellemetesen arról, hogy micsoda aljasság ez a kínzás-sorozat, amit egyes amcsi katonák elkövetnek az iraki foglyokkal szemben. A lényeget senki sem említette meg, érintőlegesen se. Pedig a lényeg a lényeg. Az pedig szerintem úgy hangzik, hogy az USA államgépezete, katonai vezetése, az egész demokratikusnak hitt rendszer rég letért az elfogadható (hogy ne is beszéljek a követendőről) útról, a demokráciáról, a magasrendű emberi eszmékről. Kezdődött talán azzal, hogy olyan valaki juthatott az elnöki székbe, aki kivonta az USA állampolgárait a nemzetközi bíráskodás hatásköréből, aki a nemzetközi környezetvédelmi egyezményt egy suta mozdulattal papírkosárba dobta, aki nemzetközi tiltakozás, figyelmeztetések ellenére agressziót indított egy független állam ellen, miközben keresztesháborúról, magasabbrendű fehér-keresztény kultúráról beszélt (az elnöki székből). A kínzások a diktatúra felé vezető út egyik végkifejletét jelentik, éspedig azt, hogy arra nem jogosult belső szervezetek, mint a katonai hírszerzés (katonai gépezet!) és a CIA (elvileg civil állami gépezet!) vagy egyenes utasítást adott a foglyok kínzására vagy legalábbis sugallta annak 'szükségességét' (soha nem fog kiderülni, pontosan mi történt). Ezzel az USA rátért a fasizálódás útjára. Az, hogy főtisztek, bakák, férfiak és nők szalutáltak és szadista örömmel hajtották végre az állati kínzásokat, csak 'szerencsés' egybeesés a legfőbb vezetés szándékaival. Az eddigi bűntető lépések előrevetítik, hogy az fog történni, ami történni szokott: elítélnek egy-két szadista végrehajtót, kirúgnak vagy lefokoznak pár ottani parancsnokot, esetleg valakit a középmezőnyből, a legfőbb kórokozók, a legfélelmetesebb gazemberek megússzák, esetleg kapnak egy ejnye-bejnyét az Ovális Irodában. Amíg ezt a magas szakértői gárda nem mondja el legalább a TV-ben, addig hű csatlósai maradunk ennek a sötét gépezetnek!

- Több TV-híradóban elhangzott, hogy a Pentagon egy éve utasította a Kuba csücskén létesített, általam csak katonai kivégző-tábornak becézett börtön-akármi parancsnokait, ahol afganisztáni talibokat és egyéb nemkívánatos, Afganisztánban foglyul ejtett embereket tartanak, hogy használják a kemény kínzás eszközeit, módszereit. Aki nem tudná, az egész tábort egyébként is kiemelték az akár katonai, akár polgári igazságszolgáltatás köréből. Csak ismételni tudom magamat: mi ez, ha nem antidemokratikus lépés, mi ez, ha nem ÁLLAMI TERROR, mi ez, ha nem a fasizmushoz  vezető egyenes út! Aki elfelejtette volna: így kezdődött a német-magyar-olasz, a szovjet-kommunista és több más fasizmus is. (04.05.10)

- Az USA szenátusában bemutattak egy sor képet a dicső katonáik által elkövetett kínzásokról. Durbin szenátor szerint a képek olyan technikákról szólnak, amelyek messze túllépnek a genfi egyezményen. "Volt néhény borzalmas jelenet. Úgy érezte az ember, mintha leszállt volna a pokol valamelyik szárnyába és sajnos azt saját  magunk kreáltuk." - mondta.

- Pár órával a képek bemutatása előtt Rumsfeld védelmébe vette a katonai kihallgatási technikákat, elutasítva azokat az állításokat, miszerint a kínzások sértik a nemzetközi szabályokat és veszélyeztetik a fogságba eső amerikai katonákat. Azt mondta egy szenátusi bizottság meghallgatásán, hogy a Pentagon jogászai jóváhagytak olyan eljárásokat, mint alvástól megfosztás, étkezés-módositás és olyan szabályokat, mint a foglyoknak stresszt okozó  helyzetbe helyezését.

Magyarul: a mintakép, fennkölt elveket valló, szuper-demokratikus Egyesült Államok felelős vezetője elismerte, hogy az ő vezénylésük mellett kínozták az irakiakat. Minden más szövegelés ködösítés, csűrés-csavarás, a lakosság becsapása.

Ezt gyakorolja a magyar kormány és a mögötte álló koalíciós pártok. 

És változatlanul majdnem mindenki, az iraki jelenlétet ellenzők is, a mai napig arról beszél kisded országunkban, hogy a katonáink érdekében kell kivonulnunk, illetve a kormányoldal zászlajára tűzte a jelszót, hogy a nyolcaknak együtt kell megrágniuk az ügyet és konszenzus-alapon kell a döntést meghozniuk. Azoknak a nyolcaknak, akiknek a fellépése már akkor, amikor szépséges levelüket megírták, sötét otrombaság volt és akik közül a spanyolok már kivonultak. Észnél vannak?

- Mindenféle falazó vélemény hangzik el az amerikai-angol megszállók által végrehajtott kínzásokról, többen megpróbálják elhitetni, hogy kis, megtévedt emberek botlása, hogy az angolok nem is kínoztak, hogy csak az elnöki székre törő új csapat választási blöffje, mifene. De kérem, Bush nem ismer el akármit, az USA hadvezetése nem mondja ki akármire, hogy megtörtént, a Szenátusban nem esnek félig kómába nagy és tapasztalt emberek a bemutatott fotóktól (gyakorlatilag péppé vert ember az egyik fotón - mondják ők), Rumsfeld nem rohan a tetthelyre ok nélkül, nyilván volt megbeszélnivalója a börtönök parancsnokaival (ejnye-bejnye, nehogy ám ránk hivatkozzatok!). Aztán az angolokról vall két dán hölgy, aki szemtanúja volt, amikor angol katonák holtra vertek két iraki foglyot. Aztán Afganisztánban, amerikai fogolytáborból szabadult ember nyilatkozik, hogy ott is kínoznak, meg hogy megalázták őt is, a lányát is. Aztán Guantánamo-ból  szabadult német nyilatkozik, hogy az iraki fotók elsápadnának, ha összehasonlítanák őket a guantánamóiakkal, hogy az utóbbi táborban külön erre nevelt, oktatott és felkent 'bűntető csapat' (jaj, de ismerős, hirtelen a Gestapo jut eszembe!) hajtja végre a rendszeres, kemény kínzásokat! Nem tekintik hadifoglyoknak őket, semmiféle nemzetközi egyezményt nem hajlandók tudomásul venni velük kapcsolatban! Ismert magyar nemzetközi jogász és volt magasrangú rendőrtiszt mondja ki TV-kamerák előtt, egyrészt, hogy a legdemokratikusabb agresszor hadseregében kézikönyvet adnak a hős vitézek kezébe, amiben vagy 40 kínzás-trükköt sorolnak fel, amit alkalmazhatnak: "ne hagyd aludni, csukd sötétzárkába, csukd magánzárkába", stb., de hogy ami folyt (folyik?) az ezeket a 'szokatlan' kegyetlenségeket is messze túllépi. Megengedhetetlen.

- Most mondja az MTV, hogy maga a nemes hadügyminiszter, Rumsfeld dolgozta ki 2003-ban a titkos utasításokat a kínzásokról és valamelyik (nem jegyeztem meg sem a nevét, sem a rangját) főparancsnok adta ki az utasításokat. Háborús bűnösök, az elnökükkel együtt! A Hágai Nemzetközi Bíróságnak felelősségre kell őket vonnia! Ha kivonták magukat a hatásköre alól, annál inkább! Érdemes lenne összevetni a kivonás és a kínzásokra kidolgozott utasítás dátumát.

XXI. század, fogd le ezeket az őrülteket!

- Az USA igazságügyi minisztériuma két éve, az afgán háború megindulásakor leiratban (memorandum) kifejezetten engedélyezte kínzás alkalmazását minden olyan esetben, amikor az terrorista cselekményt akadályozhat meg. Kire bízták vajon az ok meglétének megállapítását?

- Az Abu Ghraib börtön volt parancsnoka szerint nem hogy csak elnézték a felettesei a kínzást, hanem egyértelműen közölték: "Úgy bánjatok velük (a foglyokkal), mint a kutyákkal"!!!

- Közvéleménykutatások szerint az USA lakosságának 53%-a a háború ellen van, hatvanvalahány %-a pedig úgy véli, nem fognak tudni kikeveredni a mocsárból, amit Bushéknak sikerült kotyvasztaniuk. Először mond nemet az ország közvéleménye a háború kezdete óta. Nagyon remélem, hogy ez megpecsételi az elnök sorsát! Már csak az a kérdés, meg merik-e bélyegezni/hurcolni nemzetközi fórumon is ezt a bajkeverőt és társait? Sokat segítene a világ sorsának további alakításában. (04.06.12)

- A Time folyóirat 2004 június 7.-i számában, a 32.-35. oldalon foglalkozik az iraki újjáépítés témájával. Egyetlen céget érintő három dolgot emelek csupán ki, az is sok az én gyomromnak: 

(1) Amerikai sofőr meséli el, hogy a jelentős anyagiakért munkát vállalt a Kellogg Brown & Root (KBR) cégnél, a Halliburton egyik egységénél. Kapott kevlár dzsekit és páncélsisakot, majd felültették védelmi eszközökkel fel nem szerelt üzemanyag-szállító tankerre. Üzemanyagot fuvarozott az amerikai hadseregnek. Kalapácsot és ravioli konzervet (hogy robbanóeszközként rémisztgessék a támadókat) szereztek a sofőrök. Több sérülést szenvedett, rálőttek, robbantották és egy alkalommal úgy úszta meg, hogy kirángassák a kocsiból, hogy kalapáccsal szétverte a támadó fejét. Néha a kocsi elé vetették magukat - mondja -, nem tudom hányon gázoltam át, 20-30-on talán. Annyira rosszá vált (a helyzet - gondolom), a kocsi fel-le ugrált. Demokrácia-export, mai amerikai módon.

(2) A cég (KBR) kizárólagos szerződéssel az amerikai csapatok ellátója és jelentős hányadot biztosított magának az építőipari munkákból. Ezek az anyavállalat Halliburton cég bevételeit 5,7 md USD-vel növelték 2003 januárja óta.

(3) Az USA elnökhelyettese, Cheney, hivatalba lépése előtt a Halliburton elnök-vezérigazgatója volt.

Nem tűrne nyomdafestéket, ha ezeket a híreket kommentálnám!

- Az USA után Nagy-Britannia is eljutott a felismerésig (nem lehetnek nagy zsenik, hogy csak most), hogy teljesen indokolatlan volt Irak legázolása. Ott is neves vizsgálóbizottság állapította meg, hogy a felderítő-szolgálatok a 2. sz. agresszor Blair kezére játszottak, hamis és felnagyított információkkal pumpálták ezt az Amerikát-tőkét-katonákat kiszolgáló nagy államférfiút. Nem értem, iszonyatosan nem értem, miért nem köteles azonnal lemondani az ilyen tömeggyilkos?? Változatlanul félelmetes világban élünk: a hatalom megingathatatlan, akármilyen aljasnak bizonyul!

- 'Jólértesült források' szerint a bábkormány elnöke, Allawi (ha jól írom a nevét) 6 (azaz hat) megkínzott iraki foglyot lőtt sajátkezűleg agyon. Tagadja, én hiszem, hogy igaz. Ilyen emberre van szükség Irakban: új diktátorra. Nem számít a sok halott, az embertelen szenvedés, a dollár százmilliárd(ok), győzött a demokrácia! Sikerült megtalálni a régi diktátor helyébe lépő baráti, demokratikus diktátort, a vérszomjas amerikai elnök megtalálta a foltját, aki úgy véli, a terroristák a 'legkegyetlenebb halált' érdemlik. Világ, tekints könnyes szemmel az égre, itt a szép jövő.

- Mind sötétebb az Irakban és Afganisztánban folytatott kínzások körüli kép. Eljutottak egy tábornokig, akiről bebizonyosodott, hogy tudott a kínzásokról, sőt irányította azokat. Egy szinttel feljebb emelkedett a beáldozandók köre. Érzésem szerint itt meg is fog állni, hacsak Bush meg nem bukik és elő nem szedik őt és társait. Nem sok reményt fűzök hozzá, túlságosan égne az USA. Arra is fény derült, hogy orvosok is asszisztáltak a kínzásokhoz. Csak kellő gyűlöletet kell szítani és minden megy, mint a karikacsapás! Fasiszta - sztálini képlet.

- Falludzsa eltörlése a föld színéről befejeződött. 1600 terrorista (az ostoba magyar média szerint se hazafi, hanem lázadó) megölését vallja be az amerikai vezérkar. A polgári áldozatokat persze nem számolják, ennek a többszöröse kell legyen, látva az amcsik 'mindent elsöpörni' módszereit. Kiderült, először csak szóban szállongó hírek szóltak róla, aztán egy amerikai TV fel is vette a hátborzongató kivégzést: a legnagyobb demokrácia katonái nem ejtenek foglyokat, sebesülteket, lelőnek minden fegyverest, mint egy kutyát. Az is érdekes hír, hogy mindkét fél az isten nevében harcol: az egyik Allahot, a másik Jézus Krisztust tűzte a zászlajára. Dupla demagógia és csodálatos erővel működik! A Bush-banda gyorsan reagált a TV-felvételre: nem engednek TV-riportereket a harc közelébe. Ne tudja meg a világ, mennyire gyalázatosak! (04.11.20)

- Bush és aljas csapata napról napra igazolja a világ félelmét. Az Origo internetes portálon megjelent elemzés szerint a világ legtöbb országában a lakosság döntő részének az a véleménye, hogy Bush újraválasztása veszélyesebbé tette a világot! Igyekszik be is bizonyítani, hogy jogosak ezek a félelmek (általam ellenőrizhetetlen hírek):

US kommandók ügyködnek Iránban azzal a feladattal, hogy készítsék elő a terepet egy tervezett Irán elleni támadásra. Maga Bush egy interjúban 'nem zárta ki egy ilyen támadás lehetőségét'.

US kommandókat vetettek be 10 országban.

Négy kínai terroristát keresnek USA-szerte, akik a régi-új elnök beiktatásának napjára tervezett terrorista akció végrehajtói lennének, állítólag. Fényképük, adataik közhírré tétettek. Képtelen hír, provokáció! Ez az eszement képes Kínával is kikezdeni, ami világvégét jelentene!

- A koalíciós csapatok második legnagyobb oszlopa, Anglia is bizonyítja, hogy a szabadság és demokrácia bajnoka, hogy zsarnokság alól felszabadítani küldte Irakba a csapatait: angol katonák talán gusztustalanabb módon kínozták az irakiakat, mint a példakép Uncle Sam hadserege. Hiába, a több évszázados gyarmati gyakorlat mély nyomokat hagyott az angol hadseregben (is). Blair ígéri, hogy - mint demokrácia (hiszi még valaki?) - példás büntetésben fogja részesíteni az elkövetőket. Akárcsak az USA-ban, ahol most ítéltek 10 év börtönre egy kiskatonát. Hiába ismételgette, hogy ő csak parancsot teljesített. Az angol bakák fölött is a parancsok osztogatói fognak ítélkezni. (05.01)

- A Bush-csapat legújabb aljassága (Internet-hír) szinte hihetetlen! 'Salvador opció' néven halálbrigádok bevetését tervezi, amelyek feladata az ellenállók (hazafiak) megsemmisítése, esetleg titkos kihallgató-táborba szállítása. A célok között szerepel a hazafiak elrettentése, a rettegés légkörének megteremtése. A halálbrigádokkal összefüggésben megemlítik John D. Negroponte iraki amerikai nagykövet nevét, mint valószínű ötletgazdát, aki már Hondurasban (nagykövet 1981-85-ben) is hírhedtté vált hasonló szerepköre miatt.

- A választások - óriási katonai ellenőrzés mellett - lezajlottak Irakban. Először 72%-os részvételről szóltak a hírek, majd gyorsan hatvan-valahányra csökkentették. Hogy kik a hírforrás, én nem érzékelem. Mindenesetre ismét csatlakozom. Ezúttal azokhoz az irakiakhoz (gondolom, ők elég jól látják), akik nem hiszik el az ilyen magas részvételt. A koalíciós országok, az ENSZ és a fontosabb nyugati politikusok sikernek könyvelik el. Kétségtelenül az, ha.... és itt számtalan ha következik: ha tényleg érvényesnek elismerhető választásról lehet beszélni, ha nem a mostani miniszterelnök, Allawi (mint tudjuk, sajátkezűleg lőtt le elfogott ellenállókat) marad hatalmon, hanem valami józan erő, ha a megszálló csapatok belátható időn belül kivonulnak Irakból, ha az ország természeti kincsei, azok hozadéka Irakot fogja gazdagítani, ha az USA óriási gazdasági segítséggel (legalább azzal) kompenzálja a háború okozta károkat, ha Irak nem válik az USA arab-iszlám ugródeszkájává, ha nem tör ki a máris alakuló polgárháború (táncoló kurdok, hatalomra törő síiták, tartózkodó szunniták!?).... folytathatnám! (05.02.02)

- A foglyokat barbár, szadista módon kínzó angol katonák száma elképesztő: 50!!! És ismét csak a bakákat vonják felelősségre. Klasszikus gyarmatosító hatalom eljárása. (És sok másé.) (05.03.01)

- TIME, 03.07, két cikk: A 18. oldalon 'The Rough Justice of War' (A háború durva igazsága) címmel azzal foglakozik, hogy a 'Szept.11' esemény óta az amerikai igazságszolgáltatás sorozatban 'vadul el' és kellően alá nem támasztott vádak alapján ítél el akár életfogytiglanig 'idegenarcúakat' (demokrácia? nem bizony!) és a 22.-en 'Did He Go Too Far? (Túl messze ment?) címmel egy tengerészgyalogos tiszttel, akit többrendbeli jogosulatlan fegyverhasználat (jogkör-túllépés?) miatt bíróság elé állítottak. A legszörnyűbb az egészben egyik bajtársának a névtelen nyilatkozata, miszerint 'bizony, én is ölöm a lázadókat, ez a munkám!'

- "America's spy agencies were 'dead wrong' in most prewar assessments about weapons of mass destruction in Iraq and know disturbingly little about current nuclear threats, a presidential commission said Thursday." (Amerika kém-ügynökségei 'halálos tévedésben' voltak az Irakban található  tömegpusztító fegyverek háború előtti értékelésének kérdésében és nyugtalanítóan keveset tudnak a jelenlegi nukleáris fenyegetésekről, állapította meg egy elnöki bizottság csütörtökön.) A jelentés címe: 'Report to the President of the USA regarding Weapons of Mass Destruction'. És még mindig nem ácsolják a bitófákat ezek előtt a 'spy agencies' és a Pentagon meg a Fehér Ház előtt. És a Hágai Nemzetközi Bíróság se követeli a háborús bűnösként történő felelősségre vonásukat. Pedig százezernél több áldozata van ennek az aljas háborúnak, aminek kirobbantásához ez a félrevezetés szolgálta az egyik alibit! (Azóta az áldozatok száma többszázezerre emelkedett!)

- Az 'Amnesty International' szerint az USA katonái által folytatott kínzások a legnagyobb bűn a világon a demokratikus jogrend ellen. (05.05.25)

- Felröppent a Newsweek-hír, hihetetlennek tartották. Mégis igaz: az amerikai smasszerek lehúztak egy Koránt a klotyón a kubai támaszpontjukon. Nyomul a barbarizmus, a lelki terror és a média-terrorizálás az önjelölt világcsendőr hatalomnál. Második lépésben bebizonyosodott, hogy a Korán meggyalázása sorozatban történt (vagy -ik, a TIME jelen időt is használ!) a Bush-Blair kínzótáborokban. Lendületesen építik a vallások, kultúrák közötti szoros barátságot. (05.06.20)

- Az USA katonai ügyészsége (!!) is tarthatatlannak bélyegezte a Guantánamoban folyó eljárásokat, amikor védő nélkül ítélkezik katonai bíróság a fogvatartott 'terroristák' fölött. (Sajnos nem jegyeztem fel a hírforrást.)

- A BBC jelentette: Több mint 150 sumér város (Kr. előtt negyedik évezred!) - olyanok, mint Umma, Umm al-Akkareb, Larsa és Tello - pusztult el Irakban. Darabokra tört kerámia-edényekkel és téglákkal teli kráter-mezőkké váltak. Két erő pusztítja a kincseket: munkanélküli nincstelenek kutatnak a maradék emlékek között, hogy pár dollárért el tudjanak adni valamit és az amerikai hadsereg  a lelőhelyeket katonai bázisként használja. Amikor az amerikai katonák elhagyták Babilont, kegyetlen, visszafordíthatatlan pusztítás nyomait hagyták hátra: helikopter-leszállóhely és nehézjármű-parkolóhelyek kialakítása miatt elegyengetett felületeket, 12 lövészárkot, amelyeket a lelőhelyek során keresztül ástak, katonai járművek és földmunkagépek által szétrombolt 2600 éves téglajárdákat. (Észbontó, nem?)

- Összecsengő hír: Irakban az amerikai gengszter-támadás óta megkétszereződött a szellemi- vagy mozgássérülten születő gyermekek száma. Magyar orvosok is segítenek az ellátásukban (végre valami jó magyar közreműködés Irakban!). Ha jól értettem, a magyar orvosok véleménye szerint is valószínű, hogy az amerikaiak vegyi fegyvereket is bevetettek a 'felszabadító, demokratizáló' támadásuk során! Lehet ezt kommentálni?

- A TIME 2005 szeptember 26.-i száma kincsestár. Szinte minden cikkével foglalkoznom kellene, de csak néhányra jut erőm, röviden érintve a lényeget:

   - 'Chasing The Ghosts' (Szellemeket űzve), 20.-27. old. és 'Saddam's Revenge' (Szaddam bosszúja), 28.-34. old.: Teljesen reménytelennek látják az USA háborújának kimenetelét, számtalan okból. Téves volt az ellenség 'felmérése, értékelése', nem külföldiek vezetik az ellenállást, azok csupán a 'felkelők' 2%-át teszik ki (igaz, ők adják a kamikázék döntő többségét), a többi helyi erő, a 'terrorista-központok' bejelentett felszámolásait - mint Tall 'Afar-ét - még erőteljesebb akciók követik azonnal. A siker ugyanolyan megfoghatatlan, mint az ellenállók. A második cikk több - amerikai értékelés szerinti - súlyos hibát sorol fel: nem tulajdonítottak kellő figyelmet és fontosságot annak, hogy Szaddam belső körei, különösen a Military Bureau, megszervezték az ellenállók ellátó struktúráját és vezetik azt; a tömegpusztító fegyverek keresésére koncentrálás elvonta a figyelmet a fontosabb felderítő tevékenységtől; kezdettől fogva reménytelen kísérletet tettek az ellenállókkal folytatott tárgyalásokra; az iraki hadsereg felosztása elkeseredett és jövedelem nélkül maradt katonák százezreit lökte át az ellenállók soraiba; az amerikai katonai és civil vezetés gyakori váltása nem tette lehetővé sikeres stratégia kidolgozását az ellenállókkal szemben. (Csak megjegyzem, hogy a szóhasználat ugyanolyan aljas, mint Irak legázolása maga: mintha az USA joggal taposta volna le és tartaná megszállva az országot és aki velük szembeszáll, az terrorista gazember.) (05.09.28)

- Az USA titkos börtönöket telepített közép-kelet-európai (volt szocialista) országokba - röppentette fel a hírt az egyik legtekintélyesebb amerikai újság. Érdekes, nekem is az a két ország jutott eszembe, amiről aztán az USA-ban beszélnek, de ez lényegtelen. Fontos, hogy ismét rávilágít a Bush-banditizmus végtelen aljasságára. Minden törvénytelenségre hajlandók. És a volt szocialista országok nyelvnyújtó lihegése is mind undorítóbb! (05.11.07)

- Olasz szemtanúk szerint a demokráciát és minden egyéb szentséget védő amerikaiak vegyi fegyvert - fehér foszfort - vetettek be Falludjahban, 2004 novemberében. Egy pukkanás, nagy fehér felhő és 150 méteres sugarú körben minden elpusztul. A problémakör valódi emberbaráti kezelése, nemde? (05.11)

- A TIME 2005 nov. 21.-i száma a 35. oldalon ismerteti egy megkínzott CIA-fogoly halálát: már foglyulejtésekor 'megsérült' a bal szeme, vágások maradtak az arcán és eltört hat bordája. Nem regisztrálták Abu Ghraibban, ilyen súlyos sérülésekkel elkezdték a kihallgatását, majd egy cellában hátracsavart kézzel hozzábilincselték az ablakrácshoz, zsákot húztak a fejére és ... másfél óra múlva halott volt. Aki a bilincsét kinyitotta, állította, hogy orrán-száján úgy ömlött a vér, mintha csapot nyitottak volna meg. Jegyezzük meg a kínzómester nevét: Mark Swanner. Nem fogja bántódás érni! A szóbanforgó titkos börtönben több mint 160 rabot találtak, amikor amerikai katonák (!) felfedezték, mind súlyos bántalmazás nyomait viselte magán, voltak, akikről  bőrfelületeket is lenyúztak. A börtönben több foglyot halálra vertek. És Cheney szemrebbenés nélkül jelentette ki a közelmúltban, hogy (nem szószerint idézem) "Úgy látszik, mi is kénytelenek vagyunk a sötét oldalon dolgozni. Létfontosságú (!!) lesz számunkra minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni, alapvetően." Végtelen aljasság-spirál!  

- Nagy valószínűséggel bevetették az ADS mikrohullámú lézer-fegyvert is (erre vall a Falludzsa-sütő beceneve is). Nagy körzetben a másodperc törtrésze alatt 55-60 fokra forralja fel a bőrszövetben lévő vizet, pokoli kínt okozva. Kínzásra is használható (és ami használható, azt - ősi törvény! - használják is). Netán a lenyúzott bőrhöz is köze van? Emberek ezek??

- Megtartották a parlamenti választásokat Irakban, erőszakról nem adtak hírt. Győztek a vallási többséget alkotó síiták. Nem lesz béke a sivatagban. (05.12.17) A National Geographic felteszi a kérdést: 'Ki a győztes Irakban?' Teljesen lényegtelen az etnikumok körüli filozofálgatása! Ennek a világcsendőr banditizmusnak csak vesztesei lehetnek: több mint százezer szétrombolt iraki család, bebörtönzött, megkínzott ezrek, tönkrebombázott gazdaság, kirabolt nemzeti kincsestárak, 'elrabolt' olajgazdaság és -gazdagság az egyik oldalon, többezer sérült család, óriási hazai és nemzetközi presztízsveszteség a mások oldalon. Lehet itt győztesről beszélni egyáltalán? (06.01.02)

- TIME, 2006 január 16, 13. old., 'Iraq: Counting the Costs' (Irak: Költség-számlálás). Két szerző, a Harvard költségvetés-szakértője, Linda Bilmes és a Nobel-díjas kolumbiai közgazdász, Joseph Stiglitz állítják, hogy az USA teljes ráfordításai az iraki háborúra meghaladhatják a kétbillió USD-t, azaz tízszeresen múlhatják fel az eredeti, legrosszabb esetre meghirdetett összeget. Talán felébred egyszer ez a nemzet. És talán az USA kétszer meggondolja, hogy végleg megroppantja-e magát egy újabb barbár háborúval (Irán!)? 

- A Guantánamo-ban fogva tartottak 55%-áról derült ki, hogy nem terroristák vagy akár ellenállók. Ez több mint 500 fő! 

- Nemzetközi humanitárius szervezetek és az EU illetékesei felszólították az USA-t, hogy számolja fel a guantánamoi fogolytábort, az ott alkalmazott meg nem engedhető vallatási módszerek miatt.

- 'One Morning in Haditha' (Egy reggel Hadithában) írja a TIME, 2006 március 27.-én (28.-30.old.): 2005 november 19.-én ellenállók útszélen robbantott bombája megöl egy amerikai tengerész-tizedest a csendes kisváros, Haditha közelében. Másnap a tengerészek bosszút állnak. Barbár vérfürdőt rendeznek, berontanak a városkába és közvetlen közelből tüzelve megölnek a lakásukban 15 fegyvertelen irakit, köztük öregeket, hét nőt és három gyermeket. Valószínűleg a háború kezdete óta elkövetett legaljasabb előre megfontolt atrocitás, amit amerikai szolgálatban állók iraki civilekkel szemben elkövettek. Óhatatlanul eszembe jutnak a fiatal, épphogy végzett orosz tisztek, akiket Záhonynál, a határátlépéskor úgy ellenőrzött 1957 januárjában egy katonai rendőr (az amerikai MP megfelelője), hogy még a pisztoly-töltényüket is megszámolta és feljegyezte. És mégis, hogy gyűlöljük őket. Miért csodálkozik sok honfitársunk, hogy az Irakot legázolt amcsikat izzó gyűlölettel utálják a helyiek? (06.03.31)

- Mind a síiták, mind a szunnik azt vallják Irakban, hogy nem komoly a polgárháborús veszély, mert fontosabb számukra az USA kiűzése az országból, mint az egymás elleni harc. (Ugyanakkor arab vezetők nyilatkozata szerint az ország tartományainak felében polgárháborús helyzet uralkodik. Ezt titkos USA-jelentések is elismerik.)

- Több amerikai tábornok lépett a nyilvánosság elé és fogalmazta meg, hogy Irak lerohanása súlyos hiba volt! És legfőbb kórokozóként Rumsfeldet, a hadügyminisztert nevezik meg és lemondását követelik. És Vietnamra utalva kijelentik: "Ismét át vagyunk rázva!" Nagy remény: az USA-ban is a belső elégedetlenség hozhat változásokat!

- Az USA reménytelen: Ha Hillary jön, ő is mindkét háborút támogatja!!!

- Mindenki azt várta 2006-2007 fordulóján, hogy elkezdik a kivonulást Irakból. Ezzel szemben először évértékelő beszédében újabb csapatok küldését jelentette be Bush, majd publikusan felhatalmazta katonáit, hogy bármilyen eszközt felhasználhatnak az Iránból Irakba szivárgó terroristák ellen. Őrült gazember. És a törvényhozás két háza (ill. nagyrésze ismét 'standing ovation'-ben részesítette).

*

A címben zárójelbe tettem Afganisztánt: egyrészt régebbi történet, másrészt jelentéktelennek tűnik Irakhoz képest. Pár eseményt azért megemlítek.

- Az ország ópium-bevétele túllépte a 30 md dollárt, az ópiummal foglalkozók átlagbére napi 7 USD, duplája az egyéb területen dolgozó képzetlen afgán munkásénak. Az USA demokratizálási erőfeszítései diadallal jártak! 

- National Geography, 2004 december, hosszú oldalakon keresztül foglalkozik Afganisztánnal. Két 'apróságot' emelek ki: (1) nő a gyűlölet az amerikaiakkal szemben, mind sűrűbbé válik a zöld zászlók erdeje, amiket a harcokban elesettek sírja fölé emelnek, egyszerűen mert az a föld nem viseli el a megszállást; (2) az új kormány minden erőfeszítése ellenére gyors tempóban vándorolnak ki az országból a műkincsek.

- Ugyanez a hatalom - az USA - képtelen megbirkózni két általa leigázott országgal. (Most érdektelen, hogy a végtelenül szélsőséges talibokkal kellett valamit csinálni, majdnem bizonyos, hogy nem úgy, ahogy a nagy Amerika tette.) Afganisztánban lelőttek egy amerikai helikoptert, meghalt tizenvalahány katonájuk, eltűnt (fogságba esett?) hat. Erre az amcsik ismét képtelen bűnt követnek el: megtámadják a feltételezett terrorista-tábort és ölnek-ölnek, nők és gyerekek is pusztulnak. Nem mehet ez így, Amerika! Irakban pedig - ezzel bevallva, hogy képtelenek megfékezni a jogos ellenállást - tárgyalásokba kezd az ellenállókkal, majd a fővadállat Rumsfeld elismeri, hogy 10-12 évig is eltarthat a gerilla-harc (hacsak nem győznek? - mármint az ellenállók). Nem megy ez így, Amerika! Aztán elrabolják az egyiptomi nagykövet-jelöltet, akivel elsőként ismerte volna el egy ország a nemrég megválasztott kormányt. Nem megy ez így, Amerika! Aztán elhangzik egy nagyon furcsa hír: az új kormányfő túszejtőként működött nem nagyon régen. Nem megy ez így, Amerika! (05.06)

*

Izrael és Palesztina:

Az izraeli kormány - a főagresszor USA-val a háta mögött - deklarálta, hogy a terrorszervezetek vezetőinek likvidálását állampolitikai rangra emeli. Ezzel elzár minden utat a tárgyalások elől. Hogy is szólt az európai közvéleménykutatás eredménye? Ha jól emlékszem, legfőbb háborús veszélynek Izraelt tartják Európában. Kezdek igazat adni Európának. Az izraeli állami terrorizmust oktatni lehetne, mint elrettentő példát!

- Rég meg akartam írni, nem is tudom, miért felejtődött el eddig. Komoly hírek szerint - ha jól emlékszem a 'hazaárulással' megbélyegzett izraeli atomtudós is ekként nyilatkozott - 200 atombombája van Izraelnek. Annak az országnak, amelyik rakéta-sebességgel halad a fasizálódás, az emberi jogok félresöprése útján. Annak az országnak, amelyiket az USA nemhogy figyelmeztetne, netán kikiáltana 'tömegpusztító fegyverekkel rendelkező, azokat fejlesztő világveszedelemnek', hanem bíztat megszállt területek bekebelezésére, terrorista vezetők likvidálására. Milyen mércével mér ez a világcsendőr?

- Izrael falat épít az elrabolt területek védelmében (a terrorista támadások ellen - deklarálják). Az állami terror jelképének státuszára törő létesítmény tovább rabol el földeket, tovább növeli a gyűlöletet. Hiába ítélte el az ENSZ, a Hágai Nemzetközi Bíróság! Sharon, hiába, katona: csörtet tovább, semmibe véve az Izrael és a zsidóság elleni gyűlölet növelésének veszélyét! 

- A palesztinok rakétákkal lövik Izraelt. Megírtam valahol, hogy a Nagy Bölcs Izraeli Fal ezt fogja eredményezni, magasabb szintre emeli az ellenállást, bosszút.

- Arafat pedig haldoklik, mint annyi nagy szovjet elődje és a pápa. Itt az ideje, hogy leáldozzon a napja. Persze csodának kell történnie, hogy a palesztinokban legyen annyi bölcsesség, hogy a múltat feledni képes vezetőt válasszanak végre maguknak! Meghalt Arafat, hírek szerint egymilliárd dolcsival a magánszámláin. Magáncélúak ezek a számlák, vagy a palesztin mozgalom számlái? Ha magáncélúak, nagy gazember volt. Ez ki fog derülni a marakodásokból. Őszintén meglepett, hogy a palesztin vezetők nem Trabanttal közlekedtek Párizsban. Az arab tömeg persze imádja Arafatot, az ő szemükben nehéz lesz pótolni. Történelmi fordulat akkor következhet be, ha

     - a palesztinok megtalálják azt az egy embert, aki képes lesz összefogni őket és akiben jobban fog égni a béke lángja, mint a bosszúé és aki meg tudja győzni a népét és a frakciók vezetőit, hogy a tárgyalások az egyetlen lehetséges út a végleges megoldás felé;

     - ha Izrael megtalálja azt a vezetőt, aki a talán tényleg történelmi pillanatban meg tudja győzni...(nem sorolom, ki mindenkit), hogy fel kell adni legalább az utóbbi három évtizedben elfoglalt területeket, le kell bontani a szörnyű falat, el kell ismerni a független Palesztin államot és támogatni abban, hogy jóléti állammá váljon és

     - ha az ENSZ vagy több nagyhatalom tartós és az arab világ által elfogadható közvetítőként segíti a megértés folyamatát. Bush lekésett erről, egyébként is gyűlöli az arabokat. Mást kell találni, talán-tán az Európai Uniót?

Göröngyös út lesz, ha egyáltalán járható.

- Izrael sietve igazolja, hogy nem akar békét. Az épphogy megalakult kormány (Olmert) már fel is függesztette a 'fegyverszünetet', csapatait készenlétbe helyezte újabb palesztin területek elfoglalására. Nem hihette egy pillanatra se, hogy az új palesztin kormányfő percek alatt biztosítja a terrorakciók teljes eltörlését a föld színéről, kölcsönös türelemre van szükség. (05.01.20) 

- TIME, 2005.03.14, 20.old.: 'Escaping Arafat's Shadow' - Interjú Abbas-szal, amelyben a TIME részéről elhangzik, hogy Bush, (az isten?) levelet írt Sharonnak, hangsúlyozva, hogy a most folyó izraeli-pakisztáni tárgyalások végeredményeként nem lesz 'visszatérési jog' és módosulni fognak az 1967-es határok, valamint Jeruzsálem státusza. Két ország, két nép dolgába ilyen nyíltan és brutálisan a Szovjetunió bukása óta nem tenyerelt bele senki ezen a moslék Földön.

- Egy palesztin önkormányzati választáson a terror híve Hamasz győzött, elsöprő többséggel. Nem lesz béke Izraelben se. (05.12.07) Nem sokkal rá földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a palesztinai parlamenti választásokon is az öngyilkos merényletek főszervezője. Szájtátva bámul a világ. Csak azok villámgyorsak, akiknek alaposan meg kellene fontolniuk minden szót, minden mozdulatot, minden lépést: Bush és bandája, az izraeli kormány és az EU nem tárgyal velük. Pedig éppen ez a győzelem bizonyítja, hogy tárgyalás nélkül nincs megoldás. Igenis, most kell tárgyalóasztalhoz ülni és a palesztinokért, a térségért, a világ békéjéért érzett felelősségre apellálva be kell őket szorítani a fegyveres harcról való kölcsönös lemondásba. Persze elfogadva, hogy ennek ára van: a törvénytelenül elfoglalt területeket vissza kell adni. Akkor lehet Izrael elismerését követelni, arra komolyan számítani. Különben dörögni fognak tovább a fegyverek! (06.01.30)

- Ha jól értem a híreket, a palesztin kormány pénzügyi csődben vergődik, mert - adják hírül - Izrael nem utalja át a Palesztinát megillető vám- és illeték-hányadot. Ismétlem: megillető! Aztán meg Izrael letartóztatja az egyik palesztin minisztert... Ilyen Izraellel soha nem jön létre béke. (06.04.07) Úgy látszik, a non-stop háborúzás Izraelnek is meghozza a szegénységet: vannak Web-lapok, amelyek koldulnak.

- Olmert a vártnál alacsonyabb győzelme, Abbas a Hamasz miatt alkalmatlan az izraeli-palesztin konfliktus megoldására. 

- A Hamasz figyelmeztette Izraelt, háborúhoz vezethet, ha a határokat egyedül akarja megvonni.

- És ma/tegnap Olmert békejobbot nyújt. Lehetséges a béke? 

Az eltelt időszak fejleményei nem sok jóval bíztatnak.

 

Kezdőlap