26. HOMORÓDSZENTPÉTER

1567-ben a regestrum Zenth Péter néven 9 kapuval jegyzi. (SZOKL. II. 218.) 1576-ban Szent Péterként (C. Suciu: Dicţionar istoric.) jelölik a források.

Neve Szent Péter tiszteletére épített középkori templomáról tanúskodik.

Maga a templom is középkori formákat őriz, amint Orbán megállapítja (Székelyföld. I. 168.): „a késő gót kornak XV. századában épült szerény emléke, mint azt csúcsíves kapuzata (melynek felső felét henger tagozat ékíti) és vesszővel ékes átszelt lóherívű mellékajtaja bizonyítja”.

A jelzett korra jellemző sokszögzáródású szentélye is. Az egykori csúcsíves nyugati kaput átalakították félkörívessé. Átalakították a déli ablakot is.

A déli portikus homlokfalában utólagosan beépített ötszirmú rozettás zárókövet mentettek meg. A déli kapu pálcataggal keretelt szemöldökgyámos, reneszánsz hatással.

A diadalívnek csak nyoma látszik.

A hajó festett kazettás mennyezete a XVIII. századból, 1758–1760. évi átalakítás korából való. A szentély sík fedésű, de közepén megőrizték az egykori boltozat zárókövét, melyet nyolclevelű rozetta díszít. Az egykori boltozat jele egy-egy megmaradt gyámkő a szentély északi és déli falán.

1937-ben Kelemen Lajos és Debreczeni László felfedezte a késő gótikus kori festett karzat maradványait, melyek a sepsiszentgyörgyi múzeumba kerültek. Két koszorús címerének egyikén a Jagelló kori címert azonosították, a másikon egy donátor (Varkocs) címert. Készítését az 1520-as évekre teszik. (Kelemen Emlékkönyv. 553.; Balogh J.: Az erd. renaissance. 300.; Kelemen: Művészettört. I. 78.)

A templomot kőkerítés vette körül, amely a különálló tornyot fogta közre. A kőkerítésből csak egy rövid szakasz maradt meg. Homlokzatán utólagos felírással az 1526-os dátum látható. Felső részét 1851-ben építették rá.

Egy noduszos ezüstkehely felirata szerint 1642-ből való: „HO. SZ. PÉTERI ECCLESIAE A. 1624…” (Dávid L.: A középkori Udvarhelyszék. 171–173.)

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció után az unitárius vallást választják, és a templom is unitárius lesz.

A XVIII. században unitárius anyaegyház (Benkő: Transsilvania. II. 228.), és e század elején is csak unitárius egyháza és temploma van. (Helységnévtár. 1913.)

Unitárius templom

Unitárius templom