46. MEDESÉR

Neve 1566-ban tűnik fel először a forrásokban. (C. Suciu: Dicţionar istoric.) 1567-ben a regestrum 8 kapuval jegyzi. (SZOKL. II. 219.)

Középkori temploma volt, amelyről az újba átmenekített gótikus ajtókeretek tanúskodnak, és az 1789. évi vizitációs jegyzőkönyv leírása: „Kőből épített középszerű magasságú s kívülről 9 kőlábakkal megerősített, de már romladozásra hajló Temploma Sendely fedél alatt… A templomnak két ajtaja, napnyugatról egyik s a másik délről. Mélyékei pedig mindkét ajtónak párkányos faragott kövekből szivárványoson...” (Dávid L.: A középkori Udvarhelyszék. 221.)

A megőrzött gótikus kapuzatokat a torony külső bejáratában és a toronyból a hajóba nyíló bejáratában helyezték el. Az első félköríves, de a késő gótika korából való. A második csúcsíves, az érett gótika korára utal. (Dávid L.: i. m. 223.)

Középkori a harangja is, melynek körbefutó dísze négyszer ismétlődve – emberfejes sárkányt ábrázol, farkán gótikus levelekkel és egy rozettával. A sávban örökítették meg az öntés dátumát: 1496. (Dávid L.: i. h.; Orbán: Székelyföld. I. 118–119.)

1805-ben „fundamentumából” újraépítik. Mivel az ásatások itt XI–XII. századi település emlékeit tárták fel, a templom építését a XIV. századra teszik, az újabb építkezés idejét pedig a XV. századra, amire a harang is bizonyíték. Eredetileg nem volt tornya.

Mennyezete az 1789. évi leírás szerint kazettás volt, kékre festve, sárga és veres párkányozással. (Dávid L.: i. h.; Orbán: i. m. I. 118.) Mai kazettás mennyezete 1810-ból való. Johann Folbert alkotása.

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció idején unitáriusok lesznek, a templommal együtt.

Egy ideig Szentmiklósnak lehetett a filiája, de a XVIII. században unitárius anyaegyház (Benkő J.: Transsilvania. II. 338.), és e század elején is az, templommal. (Helységnévtár. 1913.)

Unitárius templom

Unitárius templom