56. SZENTLÉLEK

1333-ban a pápai tizedjegyzék de Sancto Spiritu néven említi (Beke: Az erd. egyházmegye. 176.; Orbán: Székelyföld. I. 106., 5. jegyz.), 1566-ban Zentlélek (C. Suciu: Dicţionar istoric.) formában szerepel. Az 1567. évi regestrum Zent Lélek néven 25 kapuval jegyzi. (SZOKL. II. 219.) 1584-ben Szentlélek (C. Suciu: i. m.) a neve.

1333-ban plébániatemploma van, ebben az évben papja, Jakab a pápai tizedjegyzék szerint 3 banálist fizet (Beke: i. h.; Orbán: i. h.; Documente. XIV. C., III. 169.), 1334-ben 4 banálist (Beke: i. h.) A falu neve is a Szentlélek tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik.

Vannak, akik a templom építésének idejét a XIII. századra teszik (Entz G., Orbán B.). Ha nem is az egész templom, de annak egyes részei biztosan koraiak. Ilyenek a toronyaljból a hajóba nyíló ajtó félköríves kerete, az elfalazott déli kapu szintén félköríves kerete, részben a hajó átalakított félköríves ablakai.

A XIII. századra teszi a templom eredetét az 1784. évi vizitáció is (e structura ecclesiae adseritur eam seculo XIII. extitisse). (Dávid L.: A középkori Udvarhelyszék. 341.)

Félköríves a diadalív is, de a szentély már gótikus kori, többszögzáródással és bordás keresztboltozattal. Íveinek gyámkövein változatos mintájú ábrázolásokkal, pajzsokkal. A boltzáró kövek is díszítettek. Csúcsíves a sekrestyeajtó is. A szentély építési idejét a székelykeresztúri templom korára teszik, mely 1458-as dátummal jelöli a zárókövet.

1729-ben még harangláb állott a templom mellett, kőtornyát 1764-ben építették, amit a homlokzat kőbe vésett dátuma jelez.

A templomot alacsony kőfal veszi körül.

A XVII. században kétszer is megszenvedte a tatárbetörések következményeit. (Schematismus. 1882. 189.)

A középkortól tiszta katolikus falu mindvégig megmarad katolikusnak, bár a XVII. században több ideig nem volt saját papja, Udvarhelyről és a szomszéd plébániákról adminisztrálták.

A XVIII. században anyaegyház és e század elején is itt csak katolikus templom és egyház van. (Benkő J.: Transsilvania. II. 166.)

Három régi harangról is beszámol Orbán Balázs. Az egyik körirata: „JEZUS NAZARENUS REX JUDEORUM VENIT IN MUNDUM ET HOMO FACTUS EST 1626.” A kisebb harang felirata csak részben volt olvasható: „CAMPANA FECIT AEDIFICARE M. GALPHI C. S. V. K. A. D. LG. A. L. . SZOMBATFALVIANUS A.” „Volt egy még régebbi harangja is, azt Bákóba hurcolták.” (Orbán: i. m. I: 106.) A betűk formája a XVI. századra utal.

Katolikus templom

Katolikus templom

A katolikus templom belseje

A katolikus templom belseje