Padányi Bíró Márton

Fényeskedő hold

Szent Basilius a holdnak hét kiváltképpen való jó tulajdonságirul emlékezik: Luna, úgymond, est decor noctis, mater roris, ministra humoris, Dominatrix maris, mensura temporis, aemulatrix solis, et immutatrix aeris, a hold ékessége az éjnek, a harmatnak anyja, a nedvességnek szolgáltatója, a tengernek uralkodó asszonya, az időnek mértéke, a napnak követője, és a levegőégnek megváltoztatója.

A Boldogságos Szűzről az Atyaisten ily bizonyságot tészen: Thronus ejus, sicut sol in conspectu meo, et sicut luna perfecta in aeternum, et testis in Coelo fidelis. Az ő királyi széke, úgymond, olyan az én szemem előtt, mint a nap, és mint a teljes hold örökké, és igaz bizonyságot tevő hív tanú az égben.

És azért a soha fogyatkozást nem szenvedhető teljes hold, a Boldogságos Szűz Mária est decor noctis, ékessége az éjnek, mert miképpen a teljes hold ékes, hogy őhozzá semmiféle szenny avagy mocsok nem férhet, hanem az ő ékes gombolyag teljességében szép tiszta világosságával egész éjszakán mindeneket ékesít és vidámít, így a Boldogságos Szűz Máriához semmiféle mocska nem férhet és juthat a bűnnek, hanem egészen szép és ékes, amint maga az ő jegyese bizonyítja, mondván: Tota pulchra es amica mea, et macula non est in te. Mindenestül, úgymond, szép vagy, én szeretőm, és makula nincs tebenned. Erről mondja a Szentlélek: Nihil iniquitatum in eam incurrit, candor est enim lucis aeternae, et speculum sine macula, et Dei Majestatis imago Bonitatis illius. Semmi fertelmes hozzája nem tér, mert az örökkévaló világosságnak fényessége, az Isten dicsőségének makula nélkül való tüköre és az ő jóvoltának ábrázatja és ezzel a szép tisztasággal mint annyi világossággal ékesíti, vidámítja és gyönyörködteti lelkeit a szegény bűnösöknek.

Tovább, ez a fogyatkozást nem szenvedhető teljes hold a Boldogságos Szűz Mária, est Mater roris, ministra humoris, a harmatnak anyja és a nedvességnek szolgáltatója, mert miképpen a hold csendes frissességgel és hidegecskével megváltoztatván a levegőeget, megnedvesíti azt, és azon nedvességbül harmatot szerez, amint hogy is nyilván tapasztaljuk nyári időben, mennél tisztább az ég és a holdnak világossága, annál bővebben vagyon a harmat, és bővebben enyhíti, nedvesíti a földnek szárazságát. Így a Boldogságos Szűz Mária, reá szállván a Szentlélek ereje, megváltoztatá az emberi természetnek szokott folyását, és az ő tiszta szűz vérének nedvességébül azt a régenten óhajtott drága harmatot, az Úr Jézust formálván, az ő tiszta méhébe helyhezteté, aki is azután kilenc hónap múlván e világra születtetvén, az egész világnak elepedett lelki szárazságát megenyhíté. Errül mondotta mézzel folyó Szent Bernárd: Gedeon idejében meg akarván az Úr Isten a szérőt égi harmattal nedvesíteni, a szérőn lévő Gedeon gyapját egészlen megharmatosította; így azon irgalmas Isten meg akarván váltani az emberi nemzetet, a mi váltságunknak árát a Boldogságos Szűzben helyheztette. Ennek az áldott anyának fiáért, ezért a drága harmatért könyörgöttek a régi szentatyák, midőn azt mondották: Rorate Coeli desuper, et nubes pluant Justum. Errül mondotta ugyan Isaiás próféta: Ros lucis, ros tuus, et terram gigantium detrabes in ruinam; a világosságnak, azaz a hold világosságának, a Boldogságos Szűz Máriának harmatja a te harmatod, és az óriások földét levonszod a romlásra, azaz a kevély ördögöknek országát, a poklot a te világosságod harmatjának erejével megrontod, elpusztítod és semmivé teszed.

Ez a fogyatkozást nem szenvedhető hold, a Boldogságos Szűz Mária, est Dominatrix maris, uralkodó Asszonya a tengernek, mert miképpen a hold, mint a mágneskő a vasat megindítja, magához szíja a tengernek vizeit, és magához szíván, minden keserűségét elveszi, megédesíti; így a Boldogságos Szűz Mária maga anyai kegyességével evilági nyomorult életnek tengerében nyavalygó keseredetteket magához vonszon, magához édesget, hogy ő, aki vita, et dulcedo, élet és édesség, minden külső, belső, testi, lelki keserűséginket megédesítené, és ezen okbul stella maris, tenger csillagának neveztetik. Méltán mondhatom felőle: Venti, et mare obediunt ei, ehhez folyamodjatok keseredett lelkek, mert őnéki mindenféle kísírteteknek szelei, mindenféle keserűségeknek és háborúságoknak tengeri engedelmeskednek.

Mégis tovább ez a fogyatkozást nem szenvedhető hold, a Boldogságos Szűz Mária est Aemulatrix solis, a napnak követője, mert amint följebb említém, miképpen a nap nappal fényeskedik, s fényességével erősít és éltet mindeneket, úgy a hold a naptul vett harmatos világosságát a mi lelkeinknek hasznára igen örömest közli mindenekkel. Így szintén, már lélek szerént szólván, valamint az igazságnak napja, az Úr Jézus, mennyei kegyelminek nappalán minden igazakkal közli üdvösséges ajándékit, úgy az ékes hold, a Boldogságos Szűz Mária a bűnöknek éjjelén mindeneknek örömest nyújtja az ő szent esedezésinek hathatóságát, mert erit lux lunae, sicut lux solis, olyan a bűnöknek éjjelén lévő bűnösöknek a Boldogságos Szűz esedezése, mint a kegyelemnek nappalán a Jézus Krisztusnak kegyelmessége.

Végre ez az ékes, teljes hold, a Boldogságos Szűz, est immutatrix aeris, változtatója a levegőégnek, a nyavalyás s beteges, egészségtelen embernek semmiféle égi jelre nem köll annyira vigyázni, mint a holdra, mert az emberi természetnek mindenféle indulatja és változása ehhez vagyon alkalmaztatva. Innen azt mondja bölcs Hypocrates: ez olyan égi jel, amelyre az orvosoknak leginkább köll vigyázni és figyelmezni. Így a Boldogságos Szűz Mária úgy vagyon alkalmaztatva a mi lelki életünkhöz, hogy ha csak őreá nem figyelmezünk, örök életünk elvesz, és meghalunk, ha pedig őreá figyelmezünk, őhozzá alkalmaztatjuk életünket, örökké élünk, mert miképpen lehetetlen, valaki őhozzá folyamodik, hogy örök élettel ne éljen, úgy szükséges, valaki őtet megveti, hogy elvesszen. Oh áldott szent nap, hold napja, hétfő! melyen a Boldogságos Szűz Mária által ennyi sok lelki jók közöltettek velünk az Istentül. Ihol ez által, a mennyei ajándékoknak méltóságával fényeskedő drága hold, a Boldogságos Szűz Mária által mennyi sok lelki jók közöltettek velünk az Istentül. Ihol ez által, a mennyei ajándékoknak méltóságával fényeskedő hold, a Boldogságos Szűz Mária által mennyi sok lelki jók adattattak nékünk: a pokolnak ereje elrontatott; a kárhozatnak éjjelén az ő ékessége által lelkünknek homálya megvilágosíttatott; a bűnöknek szárazsága miátt elepedett lelkünk a mennyei ajándékoknak harmatjával megenyhíttetett, megharmatosíttatott; a mi külső, belső, lelki, testi keserűséginknek sós tengere lelki gyönyörűségeknek édességére változott; a mi bűnös lelkünknek üdvössége, cselekedetünk szerént az ő irgalmasságához alkalmaztatott; életünk, halálunk őreá bízattatott.

 

1769




Hátra Kezdőlap Előre