A hallgatás a vétkes cinkosává tehet

(1852. április 21.)

(Kossuth amerikai körútján, Newark városában elmondott beszédében a Biblia két könyvének, a Jónás, illetve a Jelenések Könyvének egyes figyelmeztetéseihez kapcsolódva szólt az egyének és nemzetek testvériségének kívánatos követelményeiről. A beszéd vázlata, továbbá az idézett részek egykorú és közel egykorú angol változata rendelkezésre áll ugyan (OL. R. 90. I. 1784–1785, illetve Newman 1053, 278–279. 1.), mégis Ballagai Aladár 1919-ben megjelent, kissé szabad fordításában közöljük, tekintettel arra a feltételezhető közvetítő szerepre, amit ez utóbbi a Kossuth-szövegnek a Jónás Könyvét később megformáló Babits Mihállyal való megismertetésében betölthetett.)

 

„Jónás próféta… ott üldögélt a hajlékára kúszott töknek árnyékában, elszigetelt, önző könnyebségben élvezve, hogy megszabadult 'a hőségnek bántásától. És örül-e Jónás töknek felette igen', mit sem törődve a lábánál elterülő Ninive városa milliónyi népének sorsával.”… Isten az Egyesült Államok népének is megadta a kiváltságot nemhogy a tökinda, hanem, hogy a dúslombú szőlőtőke árnyékában nyugodjék. Adjanak érte hálás köszönetet az Úrnak! De vajon aztán Önöknek is Jónás módjára illik-e az érzéketlenség köpenyébe burkolózniok, nem törődve azzal, ha a többi nemzet elnyomatás alatt nyög is, magára hagyatottságában? Nem nyújtanának-e testvérkezet megmentésükre az elnyomásra szövetkezett gonosztevők összeesküvése ellen?…

Az evangyelium egy másik sark igazsága szerint „ne vegyünk részt más emberek bűnében', ez is épp úgy alkalmazható egyénekre, mint nemzetekre. Ha Önök, az Egyesült Államok lakói azt látják, hogy más nemzetek megsértik az emberiség nagy törvényét és azt hallgatag szemlélik, anélkül, hogy ellene felemelnék tiltakozó szavukat: akkor Önök érdemében cinkossá lesznek az általuk elkövetett bűnnek; mert mihelyt nem rosszallják azt, felbátoritják a bűnöst, hogy vétket vétekre halmozzon.

Ne vegyen hát részt egy nemzet sem, de még hallgatásával sem egy másik nemzetnek a bűnében.”

Ballagi Aladár, 1919., 32–34. l.




Hátra Kezdőlap Előre