95. A lowoodi árva és Fedora

– K. Hegyesi Mari vendégjátékai –

P. Adorján Berta, ki állandó vendége volt a nagyváradi kőszínház első szezonának, s kit kivételes szimpátiával vett körül a nagyváradi színházi közönség, a búcsúzásra módot sem kapva vált meg tőlünk – és a színházi vezetőség színügyi bizottsága szankcióval ebben a szezonban is a vendég-hősnői rendszer mellett döntött. Az új hősnő K. Hegyesi Mari asszony vasárnap és hétfőn lépett fel először, mint állandó vendége a színháznak…

…Egyszer egy olasz drámaíró darabjára készült a Nemzeti Színház. A főszerepet K. Hegyesi Mari asszony kapta. Egy Olaszországban utazgató budapesti újságíró meglátogatta ebben az időben a darab íróját, s megmutatta darabja budapesti sikerének letéteményesét. Az olasz író sokáig nézte a képet, s fölsóhajtott:

– Nagyon szép. Csodásan szép. Lehetetlen, hogy ilyen szép asszony színésznő legyen…

K. Hegyesi Mari asszonynak ez ellen a kétség ellen mindig küzdeni kell. Pedig oktalan kétség volt. K. Hegyesi Mari asszony jó színésznő. Egyszerűen színésznő, nem a kivételes, nem a fenomenális színpadi asszonyok közül való, de intelligens, ambiciózus és sok szerencsés külső tulajdonokkal boldogított. Hogy nyolc év után A lowoodi árva címet hordó férc ócskaságában akart találkozni a nagyváradi közönséggel, szerencsétlen ötlet volt, de nem haragszunk érte. Neki ez úgynevezett parádés szerepe régen. A közönség tüntető, meleg rokonszenvvel fogadta, s ő szépen, ízléssel végigjátszta, ahogy az előíródott, a címszerepet. Az előadás igen rossz volt, dicséretes kivételként egy kis szereplőt kell megemlítenünk, Lengyel Margitot, aki kis szerepében is sok intelligenciát és ízlést árult el, s akit nagyon szívesen látnánk nagyobb szerepekben is. Egyetlen próba előzte meg. Ez a vendég-hősnői rendszer átka. Előadás előtt kínos incidens történt. Október hatodika alkalmából egy igen rossz verset szavalt el magyar ruhában és igen rosszul Nyárai Antal. Mondhatjuk nem volt épülése rajta a kegyeletes, gyászos érzésnek.

Tegnap este Fedorá-ban, egy másik, szintén parádés szerepében lépett föl K. Hegyesi asszony.

A lowoodi árva zsúfolt házat vonzott. Fedora s a hétfői nap csak jó félházat csináltak. A próbátlanság Fedora előadásán is meglátszott. K. Hegyesi Mariról sokan azt tartják, hogy a legjobb Fedora… Ő a legszebb, az bizonyos, de a mi hitünk, hogy P. Adorján Berta – triviálisan szólva – „többet csinált” e hatásdráma minden szavában hatást rejtő címszerepéből. De voltak K. Hegyesi Mari asszonynak igazán nagy jelenetei. A közönség pedig talán jobban ünnepelte, mint első este. Hétszer-nyolcszor hívták ki egy-egy felvonás után. Mellette Szarvasit, ezt az erős talentumú színészt jutalmazta szívesen tapsokkal a közönség. A többi szereplők is nagyrészt megtettek mindent, amit egy hirtelen „eszközölt” előadáson tenni lehet.

NN 1901. október 7.

Jegyzetek

95. A lowoodi árva és Fedora. K. Hegyesi Mari vendégjátékai. NN 1901. okt. 7. 7. – Színház

E színikritikát mindenképpen Ady írta. Ekkor már ő a színházi rovat vezetője (egy-egy rövid színikritikát találunk csak a lapban idegen szignóval), de több stiláris jellegzetesség is az ő szerzőségét támasztja alá („végigjátszta”, „a mi hitünk, hogy” stb.)

A lowoodi árva: színmű 4 felv. egy előjátékkal. Írta Birch-Pfeiffer Sarolta. (A darab Charlotte Brontë Jane Eyre c. regénye nyomán készült.) Ford. Szigethy József – Fedora: színmű 3 felv. Írta Victorien Sardou, ford. Paulay Ede.

Mj.: VT (323.)




Hátra Kezdőlap Előre