247. Pipogyaság

Tegnap egy táviratcímben pipogya miniszternek neveztük Wlassics Gyulát. A távirat arról szólt, hogy a minisztert annak a rendeletének visszaszívására bírták, mellyel Borbély György tanárt, egy erősen antiszemita irányú szövetkezeti hetilap szerkesztőjét, a lap szerkesztésétől, mivel a tanári működésében meggátolja, eltiltotta. Az is ez az eljárás: pipogyaság. Az akadémikus, ideális szabadelvűség – szó sincs róla – azt követelné, hogy ha Borbély György antiszemita, ezt a véleményét meg is írhassa. Megírhassa még akkor is, ha Borbély György az állam tanári alkalmazottja is. Ám ez az ideális szabadelvűség annyira ideális, hogy csak a klerikálisok a hívei bizonyos esetekben. Borbély György lehet antiszemita lapszerkesztő, de Borbély György tanár még tán nem lehet. Wlassics Gyula is így gondolta azt először. Hiába, ő abban a naiv hitben él, hogy Magyarországon három év óta mi sem változott, s egy miniszter beleszólhat abba, hogy az ő alárendelt alkalmazottjai ne csináljanak buta vagy rossz emberek példájára csúnya felekezeti és osztályharcot. Wlassics csalódott. Magyarországon ma már nemcsak tanároknak üdvös az antiszemitáskodás, hanem minisztereknek is. Ez után a csalódás után mintha mást várhatna az ember Wlassicstól, kinek rá kellett jönnie, hogy az ő liberalizmusa már anakronizmus. Azt azonban nem, hogy megalázva magát magára cáfoljon. Ez már pipogyaság, nagyobb eset a Borbély György kisded antiszemita játékainál is.

NN 1901. július 17.

Jegyzetek

247. Pipogyaság. NN 1901. júl. 17. 2.

Ebben a cikkben is Bartha Miklóson üt egyet – feltehetően – ugyancsak Ady. A liberalizmusnak az antiszemitizmussal összeegyeztethető, leegyszerűsítő értelmezése elleni szellemes érvelés is Adyra vall.

Tegnap egy táviratcímben pipogya miniszternek neveztük Wlassics Gyulát: a NN júl. 16-i számában a következő táviratot olvassuk: „Pipogya miniszter. Bpest. júl. 15. (Saját tud, táv.) Wlassics miniszter Borbély György tanárt eltiltotta a Magyar Paizs című lap szerkesztésétől, mely lap antiszemita akciót űzött. Az antiszemita lapok nagy kázust csináltak az esetből, s Wlassics visszavonta a rendeletét, s Borbélyt rehabilitálta.”

Borbély György Zalaegerszegen volt tanár, és ugyanott szerkesztette a Magyar Paizs c. lapot. A lap klerikális és antiszemita agitáció kíséretében propagálta a klerikális szövetkezeteket, és tárcarovatában Bartha Miklós Kazárföldön c. cikksorozatát közölte. A liberális közvélemény felzúdulására a miniszter visszavonta Borbély Györgytől a szerkesztésre adott engedélyt. Emiatt a jobboldali sajtó nagy lármát csapott, a sajtószabadság megsértését emlegette. A zalaegerszegi Központi Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet jún. 14-ére rendkívüli közgyűlést hívott egybe, hogy tiltakozzék a miniszter eljárása ellen. A tiltakozásra nem volt szükség, mert a közgyűlés értesítést kapott, hogy Wlassics miniszter a lapszerkesztési engedély visszavonását egyelőre további intézkedésig felfüggeszti. A közgyűlés táviratban mondott köszönetet a miniszternek, hogy „igazságérzetét” követte.




Hátra Kezdőlap Előre