Függelék II.

Ady által fogalmazott vagy róla szóló szerkesztői üzenetek

1901. június–december

1. A. L. (Érmindszent). Rendben lesz. Abszolute nem okoz bajt. NN 1901. jún. 27. 8.

2. A. L. (Érmindszent). Rendben van minden. NN 1901. júl. 7. 8.

3. A. L. (Érmindszent). E hét végén. NN 1901. júl. 17. 6.

Az Ady Lajosnak szóló üzenetek aktualitását ma már nem tudjuk. Ezek az üzenetek a levelezés leggyorsabb formái voltak.

4. R. Ady Endre néhány napra elutazott Nagyváradról. NN 1901. júl. 23. 7.

Hogy ki rejlik az R. jel mögött, nem tudjuk, de az biztos, hogy Adytól júl. 21-től júl. 31-ig mindössze egy kétes hitelű cikket találtunk (Negyvenéves kaszírnők júl. 26.)

5. A. L. (Érmindszent). Levél megy. NN 1901. júl. 30. 6.

6. A. L. (Érmindszent). 1. A közgyűlés úgy határozott, hogy a három tanítói állás ez évre még ideiglenes marad. 2. Levelet várunk. NN 1901. aug. 10. 7.

Ugyancsak Ady Lajosnak szóló üzenetek.

7. A. L. (Érmindszent). Cs. S. vettük levelét. Terjedelmes válasz megy. NN 1901. aug. 17. 6.

Ady Lajoson keresztül valószínűleg Csighy Sándornak, a nagydobronyi tanítónak üzen, aki az Ady családdal baráti viszonyban volt.

8. A. L. (Érmindszent). Megy, megy levél. NN 1901. aug. 23. 6.

Szokványos üzenet Ady Lajosnak.

9. A. L. (Érmindszent). V. M. levele Zilahról később érkezett. Tehát pár nap múlva. NN 1901. szept. 1. 7.

Ismét valakinek üzen Ady Lajoson keresztül, feltehetően Vég Miklósnak, egykori iskolatársának Zilahra.

10. A. L. (Érmindszent). Éppenséggel nem érdemli meg egyik sem az állásfoglalást. De ha már igen, inkább Sz. M. Most már okvetlenül levél megy. NN 1901. szept. 25. 6.

Talán a választásokkal kapcsolatban Szemere Miklós, tasnádi képviselővel kapcsolatos az Ady Lajosnak szóló üzenet.

11. Illi. Levél ment. NN 1901. szept. 25. 6.

Varga Ilonának szóló üzenet. Varga Ilonáról (Kíváncsi) l. Kovalovszky II. 251. kk.

12. A. (Érmindszent). Okvetlenül levél megy. NN 1901. dec. 17.

Szokványos üzenet Ady Lajosnak.

1902. január–február

13. Illi (Debrecen). Levél ment. NN 1902. jan. 12. 8.

L. a 11. sz. jegyzetet.

14. A. L. (Érmindszent). Mindjárt intézkedtünk. A türelmetlen sürgető sorokra nem volt szükség. A másik dologban is válasz megy. Kérjük „strassburgi levél” s a másik közleményre vonatkozó ígéret gyors beváltását. NN 1902. jan. 12. 8.

L. A mi diákjaink c. 167. sz. cikk jegyzetét.

15. Illi. Levél ment vasárnapra. NN 1902. jan. 18. 7.

L. a 11. sz. jegyzetet.

16. L. (Al.) kitől mai számunkban is közlünk cikket, Ady Lajos. NN 1902. febr. 23. 9.

Az üzenet (L.) jelű címzettjét nem tudtuk azonosítani, lehetséges, hogy csak fiktív jellegű. Az (Al.) szignó felfejtése egyértelmű: Ady Lajosra vonatkozik. Problémát csak az okoz, hogy ilyen szignóval jelzett cikket sem a febr. 23-i számban, sem az előző lapszámokban nem találtunk. Feltételezhető viszont, hogy az aznapi számban megjelent Rákóczi c. cikket – amely a pesti egyetemi hallgatók kezdeményezéséről szól, hogy a kuruc fejedelem ellen korábban törvényben kimondott „hazaárulás” vádját semmisítsék meg – az ekkor egyetemi hallgató Ady Lajos írta. A szignó pedig valamilyen okból lemaradt. A cikk szövegét a fentiek értelmében itt közöljük.

Rákóczi

Az utolsó magyar szuverén… Csodás időknek csodás alakja. Vajon nyugodt-e álmod ott a tenger egyhangú mormolása mellett, Rodostóban? Vajon tovább álmodod-e a mi iliászi korunkat, azt a ragyogó, fényes kurucvilágot? S óh, mondja dicsőséges szellemed; nem zavarja-e meg csendes nyugalmadat, aluvásodat az, hogy törvény, honi törvény mondja ki reád a hazaárulás rettenetes vádját?

És zúg és mormol Rodostó mellett a tenger. És tenger mormolása, futó szél zúgása egyaránt felel a kérdésre. Azt zúgja a tenger, azt a futó szellő, hogy: nem.

És úgy igazán mondja! Mert, aki a magyar nép lelkének drága kincse ma is, akit szívébe zárt az ő népe, akiről mondában, mítoszban szól a magyar nép mélységes nagy szeretete, mint valami félistenről: annak hitvány szolgák és gyáva lakájhad által hozott olyan törvény, mely ellenkezett az egész magyar nemzet lelkével, fájdalmat nem okozhatott…

*

Egy mozgalom indult meg most, a napokban. Megindította Pest egyetemi ifjúsága, illetve a „nemzeti párt”. A szép, hazafias mozgalom célja e diffamáló törvények kitépése, törlése a magyar Corpus Jurisból. Gyönyörű törekvés, dicsérendő terv. Lelkes, hazafias, méltó a magyar ifjúsághoz. Nem lehet eléggé magasztalni Pest nemes ifjúságát azért a törekvéséért, hogy ki akarja tépni törvénykönyvünk e legsötétebb, gyászos lapját, amely nem Rákóczira, hanem mireánk nézve arcpirító szégyen.

Minden magyar szívnek titkos vágyát, álmát megvalósítandó, indította meg Pest nemes, lelkes ifjúsága, a „nemzeti párt” ezt a szép, gyönyörű szép mozgalmat.

*

Oh, Te dicső szellem, Rákóczi nagy szelleme! Ugye te nem haragszol azért a magyar ifjúságra, a nemzeti pártra, hogy a te neved, emléked rehabilitálására csak most, a választások előtt ért reá?

Te dicső, nagy szellem, ragyogó csodás kor tündöklő alakja, szívünkkel összenőtt, lelkünkkel egybeforrt kuruc fejedelem, mi magyar fajunknak üldözött Nagyura. Ugye nem haragszol, nem neheztelsz mireánk, ha csak Egan Edék, Szemere Miklósok, Károlyi Sándorok ünneplése, magasztalása után jut ideje a lelkes magyar ifjúságnak, a nemzeti pártnak, s akkor is csak a köri választások előtt Tereád is gondolni.

Rákóczi fejedelem! Ne ítélj el minket, ha néha csak választások előtt a felfújt kicsi nagyságok és nagy kicsiségek után érünk rá neved és emlékedért mozgalmat indítani.

Hajh, leborulunk mi a te nagyságod előtt, magasztaljuk a dicsőségedet, lelkesedünk, lángolunk is neveden, de lásd, szabadság nagy harcosa, dicső fejedelem, Szemere Miklósokat, Károlyi Sándorokat, Rakovszky Istvánokat (mert nekünk is van, mint Neked volt, nagyságos fejedelem, Károlyi Sándorunk és Rakovszkynk) kellett előbb tömjéneznünk, ünnepelnünk.

…Ne haragudj hát ezért reánk, Te dicső, nagyságos fejedelem!…

NN 1902. február 23.




Hátra Kezdőlap Előre