66. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Nagyvárad, 1903. szept. 23.]

Éjjel 1/2 2. Édes Szent, Drága Asszonyom: nyugtasson meg, két levelet kellett, hogy kapjon vagy valami szervezett banda operál itt. Én különösen vigyázok pedig. Nem értem s nagyon izgat és háborít, ha csakugyan elsikkadt ismét egy levelem. Kegyetlenül meghajszolva ülök itt most. Borzasztó, nehéz, ostoba napom volt. Majdnem ugy történt, hogy reggelre Budapesten vagyok a képviselőház ülésén. Azonban lemondtam, mert délután már vissza kellett volna utaznom, föntlennem addig a parlamentben s talán még nem is láthattam volna Magát. Ez pedig megőrjített volna. Az idegeim gyönyörűségesen viselkednek egyébként is. Nem tudok Magának ujságokat írni. R…t délután itthon láttam. Gyanum van, hogy holnap utazik. Táviratomat idejében fogja kapni. A komisz szájak uj témákat kaptak. Igaz, megnyugtató örömömre, Maga, édes Egyetlen, ismét kiment egyelőre a divatból. Boldog voltam, hogy nyugodtságáról ujságolt a levele. Ez talán szuggerál engem is. Akarom is. Nem fogok bolond lenni. Nem. Én az akarok lenni, aminek Maga akar engem. Váron[!] édes megnyugtató sorait. Holnap talán Magának-érdekesebb dolgokról írhatok. Csókolom a kezét hugocskájának. Maga pedig akarja, hogy én nyugodt legyek. Végtelen vágygyal, imádással gondol magára Ady.

 

[Címzés:]
  Őnagyságának,
  Diósyné Brüll Adél urnőnek
  Budapest.
  (Continental-szálloda)



66. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Nagyvárad, 1903. szept. 23.]

K: OSZK – Fond 74/4/14 – A Royal kávéház Nagyvárad ovális girlandos enteriörjével díszített hajtott levélpapírján sima borítékban – 2 f. (1. f. r-v, 2. f. r.) – 147 x 228, 124 x 156 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Nádor Henriktől 1966. – Brüll Berta másolata: OSZK növn. 1946/21/11.

Dat.: fpb: Brassó–Budapest 903 szept. 23 – épb: Budapest 903 szept. ?

M: RSle 154. – RAöl 414. – AEvl 48. – AEl I. 82.

A levelet a boríték bélyegzése alapján 23-ra kelteztük. Tartalmából következtetve 24-i keletű is lehetne, mert az éjszakai gyorssal reggelre Pestre lehetett érni és a parlament ülése 24-én volt. De Ady nyilván a levél megérkezéséhez viszonyított következő, 24-i reggelre gondolt. Ez a levél a harmadik a 21-vel kezdődő héten, mert a „Csütörtök este 10 óra” kezdetű (következő) levél a „negyedik”, tehát a sor hiánytalan.

két levelet kellett, hogy kapjon: Ady a szept. 22-én, kedden írott két levelére gondol. Ezeket e levél írásakor Lédának már mindenképpen meg kellett kapnia.

Majdnem ugy történt, hogy reggelre Budapesten vagyok a képviselőház ülésén: Khuen-Héderváry Károly kormánya, miután képtelen volt az országot a hadseregfejlesztési vita által okozott törvényen kívüli állapotból kivezetni, az aug. 10-i képviselőházi ülésen lemondott, s az ülést bizonytalan időre felfüggesztették. A király szept. 16-i alkotmánysértő (chlopyi) hadparancsa és a kiszolgált katonáknak a szolgálatban való visszatartása, leszerelésük felfüggesztése elleni tiltakozásul a függetlenségi párt az országgyűlés sürgős, legkésőbb 23-ig történő összehívását kérte felirata előterjesztésére, amelyben a katonai ügyekkel kapcsolatos nemzeti kívánságokat fogalmazta meg. A nyolc hónap óta tartó belpolitikai válság, a képviselőházi ülések botrányos jelenetei, az elfajult obstrukció és a királyi hadparancs nemzeti érdekeket semmibe vevő merevsége által felzaklatott közvélemény nagy várakozással tekintett a parlamenti ülés elé, s még az olyan kis vidéki lapok is, mint a NN, saját tudósítót küldtek föl. A NN szept. 25-i (220.) számában beszámol a tudósítás előzményeiről: „Rendes tudósítónkon kívül lapunk egyik munkatársát küldtük fel a nevezetes ülésre.” A parlamenti ülésnek különleges nagyváradi vonatkozása volt: a kormány elleni obstrukció egyik vezére Barabás Béla volt, Várad függetlenségi párti képviselője. A képviselőház szept. 24-én ült össze.

R…t délután láttam: Radó Ignácról van szó (l. az előző leveleket), aki – úgy látszik – továbbra is tolakodóan udvarolni akart Lédának, a hívatlan látogatásait a féltékeny Ady segédkezett kivédeni utazásának hírüladásával.




Hátra Kezdőlap Előre