254. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Budapest, 1906. febr. 27.]

Nagyságos asszonyom,

csak vasárnap utazom el valamerre. Ugy egyeztünk meg Kabossal, hogy most ő menjen el néhány napra előbb. Berta itt volt pár napig. Háromszor meglátogattam. Hihetetlen leveleket kapott, szegény, az anyjától. Röviden társalkodónénak küldi avagy menjen ki – Amerikába. Én hajszolt emberként élek, mióta a kötetem megjelent. Kiss József és a Hét vidéke gyűlöl, de udvariasságból dicsér. Néhány lap agyon akar hallgatni. Néhány lap viszont ízetlenül magasztal. Marakodnak rajtam s utálom magamat. Megérteni egyik sem ért meg. Mind messzejár tőlem. Node híres ember lettem a fene egye meg. Ugy undorodom mindentől, mint soha. Ezért? Hát érdemes ezért? E hónapban szállodába megyek lakni, mert egészen bizonyos, hogy csak áprilisig maradok Budapesten. Menekülök innen. Hogy él? A Sorbonne-on Bölönyivel[!] nem találkozott? Még mindig nem tudom a címét. Csókolom a kezeit. Szerető, igaz híve: Ady.

 

[Címzés:]
  Madame Diósy
  Paris
  92 rue de Levis
  XVII.



254. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Budapest, 1906. febr. 27.]

K: OSZKnövn. 1937/35/10 – Hajtott BN levélpapír BN borítékkal (l. a 206. sz. jegyzetet) – 1 f. (r–v) – 214 x 274, 124 x 150 mm – Tintaírás – A szövegben található záró- és összefoglaló jelek Révésztől származnak – Pr.: vétel Lantos Adolftól 1937.

Dat.: fpb: Bp. 1906 febr 27

M: RAéL 129. (faksz. részlet), 155–156. (részlet) – RAöl 123. (részlet), 510. (faksz. részlet) – AEvl 140. – AEl I. 199.

csak vasárnap utazom el valamerre: febr. 27-ét követő vasárnap márc. 4. Nem ezen a napon utazott el, hanem márc. 10-én.

Berta itt volt pár napig: Brüll Berta Patosfáról, ahol hónapokig vendégeskedett, Budapesten keresztül utazott haza Nagyváradra, s útját megszakította.

Hihetetlen leveleket kapott, szegény, az anyjától: Özv. Brüll Sámuelné jellemzését l. a 165. sz. levélben.

Kiss József és a Hét vidéke gyűlöl, de udvariasságból dicsér: l. a 255. sz. levelet és jegyzetét.

Néhány lap agyon akar hallgatni: az AEÖV I–II. kötetében (238–277) harmincegy lelőhely van felsorolva, ahol kisebb-nagyobb bírálat, ismertetés, ill. néhány soros említés található. Néhány lapot, folyóiratot felsorolunk, ahol nem jelent meg egy sor sem: Alkotmány, BH, Debrecen, Debreceni Reggeli Újság, Délmagyarországi Közlöny, Ellenzék (Kolozsvár), Független Újság (Zilah), Győri Hírlap, ItK, Felső-Magyarország, Kassai Napló, Magyar Hírlap, Magyarország, Szegedi Híradó, Tiszántúl (Nagyvárad), Újság (Kolozsvár), Az Újság (Budapest).

Marakodnak rajtam: a kötet megjelenésekor már kezdett kialakulni a hívek, tisztelők, a rendkívüli költői tehetséget felismerők tábora, az ellentábor azonban még alig hallatja hangját. (Egy vers korai sajtóvisszhangjáról l. AEÖV I–II. 577.). A köztudat a kötet megjelenését, ill. a kritikai fogadtatást tekinti az irodalmi háborúság kezdetének. Belia György „a napisajtóban megjelent fölháborodott hangú ismertetések”-ről ír a Babits–Juhász–Kosztolányi levelezése (Bp., 1959. 272.) jegyzetében. Az igazság azonban az, amit Bessenyei György állapított meg (It 1966. 369–381.): a bírálók döntő többsége elismeréssel, sőt magasztalással fogadta a kötetet. Mindössze kettő elutasító: Pogány Józsefé és Berki Miklósé, kettő fenntartásokkal elismerő, ill. fanyalgó: Farkas Wolfner Pálé és Hatvany Lajosé, a Pesti Hírlap névtelenje írásában pedig – a tehetség elismerése mellett – felbukkannak a később állandóan ismételt vádak: hazafiatlanság, érthetetlenség. Ady több levélben panaszkodik a támadások miatt, ezeknek azonban hírlapi nyoma nincs. De a le nem írt bírálat is terjedhet szóbeliség útján, s lehet véleményformáló.

E hónapban szállodába megyek lakni: Bíró Lajos márciusban megnősült, s föladták közös lakásukat (l. a 179. sz. levelet és jegyzetét).

A Sorbonne-on Bölönyivel[!] nem találkozott?: „A Sorbonne-ra Brüll Adél is el-eljárt egy-egy előadást – így Kont Ignácéi közül is néhányat – meghallgatni, akárcsak Bölöni György.” (AEl I. 388.) (L. még a 147., 148. sz. levelet.)




Hátra Kezdőlap Előre