275. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Budapest, 1906. máj. második fele]

Adél, mindenem,

talán el se megy a levélért. Talán nem olvassa el, amit én most betegen, félőrülten írok. Reám olvassa a bűnt, hogy Margitot jóbarátomnak mondom. Holott csakugyan az. Ezt bizonyítja avval, hogy állandóan üzen s küld Párisba. Mert sejti s látja is, hogy én itt nem maradhatok. Méltatlan |:az életem itt:| és nem ígér semmi jobbat gyors, talán nagyon gyors katasztrófánál. Én pedig magában élek jobban, mint valaha. Ujra le kell írnom: bűn, hogy Maga külsőségekből ítél. Rövid vagy ritka levélből. S hogy nincs meg bennem a képesség s az akarat se: ravaszkodva állandósítani a maga figyelmét vagy érdeklődését. Nem élek én Maga nélkül s undorral dobom a napokat. Mióta elment, csak a Maga emléke őriz. És egész életem – készülés volt s készülés Magához. Éreznie, tudnia kell mindezt. Szimpátiákat, ismeretségeket utasítok vissza, mert csak Maga kell. És így lesz, ha nem is akarja. Ha nem is láthatom Magát, csak messziről. Én megtartom, mert meg akarom Magát tartani. Maga Jóság volt. Jóságát hálával áldom. De miért nem őrzött meg annyi jóságból egy keveset. Nem tilthatja meg, hogy ne szeressem. Hogy ne lássam, ha a hónap végén kimegyek s ha ott lesz. Akármeddig élek és semmiesetre sem sokáig csak bolondabb lesz s csak hívebb Magához

kutyája.



275. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Budapest, 1906. máj. második fele]

K: OSZK – Fond 74/4/57 – Sűrűn vonalkázott BN levélpapír (l. a 213. sz. jegyzetet) és egy sima (cégjelzés nélküli) hajtott levélpapír – 2 f. (r–v) – 220 x 275 mm – Tintaírás – Az 1. f. r-n Révész Béla olvashatatlan bejegyzése – Pr.: vétel dr. Nádor Henriktől 1966. – Brüll Berta másolatában is: OSZK növn. 1946/21/71 – Pr.: a másoló ajándéka 1946.

M: RSle 76–77. – RAöl 327–328. – AEvl 146–147. (máj. eleje) – AEl I. 209. (máj.)

Reám olvassa a bűnt, hogy Margitot jóbarátomnak mondom: l. az előző levelet. Diósiné arra válaszolva írta a vádoló, számonkérő levelet. A két levél közötti kapcsolat az alapja a keltezésnek.




Hátra Kezdőlap Előre