331. Ady Endre – Ady Lajosnak

[Monaco, 1906. okt. 21.]

Kedves Lajoskám, címem Monaco, Hotel de la Paix. Semmi bajom, csak egy kicsit utálom ezidőszerint az életet. Pedig itt gyönyörű minden, de csömörlöm. Hogy vagy te az otthoniakkal, vizsgával, Zilahval, kinevezéssel?

Csókol bátyád: Endre. Bothot, Kincset, Kapust üdvözlöm.

 

[A felső margón:] Moniéknek add át<t> viszontüdvözletem.

 

[Címzés:]
  Nagyságos Ady Lajos
  tanár urnak
  Zilah
  Hongrie



331. Ady Endre – Ady Lajosnak

[Monaco, 1906. okt. 21.]

K: MTAKKK 5/33 – Képeslap, felirat a címoldalon: Carte postale, képoldalon: Souvenir de Monte-Carlo – 1 f. – 141 x 84 mm – tintaírás – Pr.: vétel Ady Lajosnétól 1951.

Dat.: fpb: Monaco 21 10 06 – épb: Zilah 906 okt 24 N12.

M: ALné 66. (hibás szöveg), AEl I. 226.

Ady és Diósiné okt. közepe előtt értek a Riviérára. Erről szokatlanul – csak egy hét múlva értesítették a családtagokat.

itt gyönyörű minden, de csömörlöm: Ady Lajosné hozzáfűzi: „Az asszony, úgy látszik, kettesben sem adott elég boldogságot. Nemcsak a férj zavart tehát Párizsban, a családi kör, a ház.” (ALné 66.) Ady sógornőjében a Diósiné iránt érzett elfogultság szólalt meg. – A Sírni, sírni, sírni c. vers jegyzetében e szövegrész kapcsán Koczkás Sándor Ady „helyzete és hangulata közötti ellentét”-re mutat rá: „Furcsa kontraszt Ady életében és költészetében, hogy a földközi-tengeri út után és a riviérai, monacoi tartózkodás idején […] zömmel szorongó, halállal kacérkodó verseket ír.” (AEÖV III. 330.) Hasonló hangulatú az előző, két héttel korábbi levél is. Az októberben írt versek: A Holnap elébe, Jó Csönd-herceg előtt, Elillant évek szőlőhegyén, Mária és Veronika, Három őszi könnycsepp, Sírni, sírni, sírni. E versek keletkezése – mint általában az 1905–1906-ban írt verseké – nem kapcsolható „életrajzi tényekhez”, „valóságos vagy felderíthető élményekhez” (uo. 314.).

Hogy vagy te az otthoniakkal, vizsgával, Zilahval, kinevezéssel?: Ady Lajos helyettes óraadó tanárként tanított Zilahon, s közben tette le vizsgáit a kolozsvári egyetemen. 1906 őszén volt az utolsó tanári vizsgája, várta a kinevezését (l. a 300. sz. jegyzetet).

Moniéknek add át viszontüdvözletem.: Moni Imre Ady zilahi iskolatársa volt.




Hátra Kezdőlap Előre