430. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Budapest, 1907. nov. 9.]

Édes, jó Mindenem,

akárhogy akarnám és akartam is, most nem mehetek le. Ha a jövő héten lemehetek, akkor is csak ugy tehetem ezt meg, hogy le kell mondanom nov. 22-iki utamról. Guttmannék<e>|:a:|t meg fogom látogatni holnap. Czigány elkészült uj p<r>ortraitommal. Esténként, villanyfénynél ültem neki. Rendkívül sikerült, érdekes, de kegyetlen kép. Valósággal leleplezés s majdnem karrikatura,[!] ami magának biztosan nem fog tetszeni. Most szeretne rólam egy negyedik képet festeni, de már nem bírják az idegeim. Ami az uj állás után való nézést illeti, ezt megteszem. Képzelje, ki fogok Kiss Józseffel békülni. Olyan váratlanul kedves levelet írt (majd megmutatom), hogy megpróbálok vele dolgozni. Ezt a levelet sok pourparler előzte meg. Én elszántam magam, hogy nem engedek s egy goromba levelet írtam neki. Erre jött az ő levele. Egyelőre egyébként várnom kell. Egy uj lap van megindulóban s erre pályázok. A Naplónál csupa utálattal vagyok. Végtelenül fáj, hogy az én asszisztálásommal csufolják meg ezt a lapot. Dodótól nem kaptam semmit. Hogy vannak? Bertát üdvözlöm. Ezer kézcsókkal alázatos Adyja.

 

[Címzés:]
  Madame
  Adéle Diósy
  Nagyvárad
  Főutca, Stern Már-
  ton-féle ház.



430. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Budapest, 1907. nov. 9.]

K: OSZKnövn. 1937/35/3 – Hajtott levélpapír borítékkal – 2 f. (r–v) – 110 x 173; 95 x 119 mm – Tintaírás – A borítékon Révész írásával: Lajos [?] Kiss Józseffel kibékül [?] A. L. levele e körben [?]Pr.: vétel Lantos Adolftól 1937. – Gépelt másolat: MTAKK K 14/25.

Dat.: fpb: Bp 907 nov 9 – épb: Nagyvárad 907 nov 10.

M: RAéL 186–187. – RAöl 147. (mindkét helyen részlet) – AEvl 177. – Lengyel 322. – AEl I. 266.

le kell mondanom nov. 22-iki utamról: Nov. 22. Ady harmincadik születésnapja. Akkor akar lemenni Váradra, hogy együtt ünnepeljen Diósinéval.

Czigány elkészült uj p<r>ortraitommal: Horváth Béla szerint ez a Fővárosi képtár tulajdonából a második világháború során elveszett, természetes nagyságú olajkép, amelyet csak reprodukcióból ismerünk (l. a 422., 423. sz. levél jegyzetében idézett mű 59., 61–66. lapját).

Most szeretne rólam egy negyedik képet festeni: ez lenne (Horváth szerint) „a zenét hallgató Ady” – olajfestmény magántulajdonban. Fekete-fehér reprodukcióját és leírását l. i. m. 66–69.

Ami az uj állás után való nézést illeti, ezt megteszem: Diósiné levélben biztatja erre. Új állást azonban nem talál, rendszeres újságírói munkájának utolsó színtere a BN szerkesztősége.

Képzelje, ki fogok Kiss Józseffel békülni: l. a 427., 429., 435. sz. levelet. Együttműködésük mindössze néhány hétig tartott. Az öregedő Kiss József nem tudta elviselni fiatalabb társa növekvő hírnevét és költői nagyságát.

Egy uj lap van megindulóban: Vészi Margitnak írt leveléből (438. sz.) tudjuk, hogy Vázsonyi Vilmos és Kabos Ede próbálkoztak – sikertelenül – lapindítással.




Hátra Kezdőlap Előre