EGYNAPOS IZGALMAK A VESZTŐHELYI CSONTLELETEK KÖRÜL

Az aradi ügyészség elrendelte a vesztőhelyi leletek elföldelését.
A rendelet végrehajtása a történelmi kutatás betiltását jelentette volna, de a
polgármester és a magyarság intervenciójára nem hajtották végre a rendelkezést.
Az aradi román történelemtanárok segítik elő a kutatást

Arad, május 24. A vesztőhelytelepi ásatások, amelyek eddig kétségtelenül értékes históriai eredménnyel folytak, és fölfigyelésre késztették a magyar társadalmat, mindeddig magukénak mondhatták a hatóságok jóindulatú magatartását. Ezt a jóindulatot nem lehet meglepetésnek tartani, hiszen csak balga felfogás látna egy nemzet és a szabadság tizenhárom vértanúja sírgödrének feltárásában olyan akciót, amely politikát rejt maga mögött. A kegyelet, a történelmi emlék ápolása irányította az ásatásokat, és az objektív hatósági nézet is csak ennek a szemüvegén keresztül tekinthette a munkát, amit Kara Győző+ történész, főgimnáziumi tanár lelkesedése kezdeményezett, és hozzáértése emelt történelmi nevezetességű színvonalra. Sajnálatos körülmény és bizonyára hamarosan megmásítást nyerő hatósági intézkedés azonban egyelőre megakadályozta az ásatások további folyamatát, amely éppen a befejezés előtt állott. Az ügyészség ugyanis felszólította dr. Ionescu+ hatósági orvost, hogy tekintse meg a leleteket, szállíttassa a csontokat a felső temetőbe, intézkedjék elföldelésükről, és tegyen sürgős jelentést az ügyészségnek, nem forog-e fenn bűntény.

Ügyészségi rendelet a csontok elhantolására

Dr. Ionescu+ törvényszéki orvos reggel hét óra tájban jelent meg Kara Győző+ professzornál, akinek már tegnap jelezte hivatalos jöttét. Bemutatta a főügyész utasítását a csontok átvételére, és át is vette Kara+ tanártól annak a pincének kulcsát, amelyben a csontokat elhelyezték. Ezután fölkérte Karát, hogy menjenek ki együtt az ásatások színhelyére, mert ott is szemlét akar tartani. Kara+ közben elizent egyik segítőtársáért, Pataky Sándor+ festőművészért, sőt maga dr. Ionescu+ indítványára hevenyében bizottságot kéretett egybe, amelynek az lett volna a feladata, hogy az ügyészségnél interveniáljon a csontok elföldelésének felfüggesztése érdekében. A bizottságba dr. Parecz Bélát+, dr. Velcsov Gézát+, báró Andrényi Lajost+ hívták meg, de odakérették az Erdélyi Hírlap munkatársát is Kara+ tanár lakására.

Kifelé menet Kara+ tanár fölkereste még Crişan Ascaniu+ iskolaigazgatót, akit arra kért, hogy vegyen ő is részt a vesztőhelyi szemlén. Elfoglaltságára való hivatkozással Crişan+ Nichi+ dr.-t ajánlotta, a kultúrpalota igazgatóját, akit szintén másirányú dolga akadályozott, és így Covaci tanár, a kultúrpalotai könyvtáros, archeológus ment velük. Ionescu+ törvényszéki orvos az ásatások színhelyén alaposan informáltatta magát arra vonatkozólag, hogyan fedezték fel a csontokat, hogyan folytak tovább az ásatások, kérdést intézett Karához, nem csatahely színhelye-e ez, nem volt-e itt régebben szárazhíd. Kara+ körültekintő munkájára való hivatkozással szilárdan kitartott korábbi álláspontja mellett, hogy valóban itt volt az igazi Golgota. Kara+ tanár lakásán pedig, amikor már összejött a bizottság, Velcsov+ dr., Parecz+ dr. és báró Andrényi+ fejtegetésein kívül maga Nichi+ dr. is azon a nézeten volt, hogy ismerve Kara+ professzor komoly történelmi tudását, hitelt ad állításainak.

A törvényszéki orvosszakértő nobilis eljárása

Közölte azonban Nichi+ dr. azokat az aggályait, amelyeket az a körülmény táplál, hogy a kultúrpalotai ereklyemúzeumban őriznek kilenc bitófadarabot, amelyen pontosan fel van jegyezve, hogy melyik tábornok akasztófájából való. Ezeket a bitófákat még Varjassy Árpád+ kultúrpalotai igazgató szerezte, és anyaguk fenyőfa. Nichi+ dr. furcsának találta, hogy a kultúrpalotában őrzött bitófadarabok fenyőfából valók, viszont a mostani cölöp– és bitórészek félreismerhetetlenül tölgyfából. Kara+ tanár azonban megfelelt az aggályra. Varjassy Árpád+ kultúrpalotai igazgató saját előadása szerint is egy vári raktárból szerezte meg a bitófadarabokat, ahol szívességből egy-egy részt lefűrészelt részére egy katona. Nem tartják valószínűnek, hogy évtizedeken át osztrák fennhatóság alatt is úgy őrizték volna meg a bitófadarabokat, hogy még pontosan fel is jegyezzék, melyiken kicsoda lehelte ki lelkét.

Ionescu+ dr. ezután megvizsgálta a csontokat, ő is megállapította, hogy az Aulich Lajos+ földi maradványainak sejtett csontváz koponyája intelligens emberé lehetett, a varratok azonban nem igazolják azt a kort, amelyben Aulich+ meghalt. Ő mindenesetre nem érzi magát annyira hivatottnak, hogy döntő kijelentéseket tegyen, és egyelőre úgy veszi jegyzőkönyvbe észrevételeit, hogy a csontok további vizsgálása szükséges, és ez eleve kizárja az azonnali elföldelést. A csontok mindaddig Kara+ tanárnál maradnak, ki személyében felelős azokért. Tekintettel arra, hogy az ásatások még nem értek véget, és az esetleges további sírfeltárás alkalmával remélhető, hogy fontos, az ásatások egész sorsát eldöntő nyomokra bukkannak, bizottság alakult az ásatások tervezetére Kara Győzőből+, Crişan Ascaniuból+, dr. Nichi Lázárból+ és Covaci tanárból, akik kiegészítik majd önmagukat még egy antropológussal is. Az ásatások egyelőre szünetelnek.

Intervencióra kérik a polgármestert

A Kara+ tanár lakásán tartott értekezlet után dr. Parecz Béla+, dr. Velcsov Géza+ és báró Andrényi Lajos+ intervencióra kérték fel dr. Radut+, aki figyelemmel hallgatta végig a kérést. Munkatársunk előtt azonban csak ennyit nyilatkozott:

– Az önök érdeke, hogy ne beszéljek a dologról.

Ez a néhány szó jellemezte nézetét az ügyről, amelynek további sorsát a Kölcsey Egyesület vette kezébe.

Eredményes közbenjárások a főügyésznél

A délután folyamán újra komplikálódott a csontleletek ügye. A délutáni órákban megjelent ismét Kara+ tanárnál dr. Ionescu+ törvényszéki orvos, és közölte vele, hogy Vulpe+ főügyész határozott álláspontját követi akkor, amikor mégis kénytelen lefoglalni, elszállíttatni, sőt egy órán belül elföldeltetni a csontokat, mert a főügyész nem óhajtja teljesíteni azt a kérést, hogy a csontok sorsa mindaddig függőben maradjon, amíg hivatalos bizottság szakértői munkáját elvégzi, és megállapítja azok tényleges eredetét. Kara+ tanár érthető meglepetéssel értesült a főügyész álláspontjáról, és azonnal érintkezésbe lépett dr. Parecz Bélával+ és dr. Velcsov Gézával+, akiket sürgős intervencióra kért fel. Parecz+ és Velcsov+ azonnal Vulpe Constantin+ főügyészhez siettek, akit végül is sikerült álláspontjának megmásítására bírni, és egyszersmind olyan írásbeli rendelkezést nyerni, amely korábbi határozatát hatálytalanítja. Holnap az ásatásokat végző Kölcsey Egyesület hivatalos beadványban kéri majd a kutatás zavartalan folytatását, amelynek remélhetőleg nem állít útjába semmiféle mellékszempont hatósági gátlásokat.

[Erdélyi Hírlap (Arad), 1932. május 25. 2. old.]




Hátra Kezdőlap Előre