Sommája az könyvben foglalt dolgoknak

E napokban egy csepregi prédikátor, valami csuda nevű Hat-fél-réf* ember írását magyarrá fordította. Az könyv eleiben, cégér gyanánt, rút, hosszú toldalékokat ragasztottak egyníhányan; melyekben azon törődnek, hogy az Igaz hitre vezérlő Kalaúz körül csiripelvén, ennek hitelét és böcsületit, az római hitnek méltóságával egyetemben, megkisebbítsék és gyalázzák. Azért igen árulják az medvebőrt, melyet le sem vontak, nem is oly künnyen adják, amint ők gondolják: láncozzák az rabot, kinek csak porában sem kaptak, és csúfosan az könyv karéjára ilyen szókat mázolnak: Lesre veszik az Kalaúz-t. Ütik az Kalaúz-t. Agyazzák az Kalaúz-t. Iramtatják, megragadják itt és kötözik az Kalaúz-t. Kötve viszik az Kalaúz-t. Több hasonló gyermekeskedéssel alakoskodnak. Mintha egy álló fát egy csapással ledöjtöttek volna, melyben fejszéjeket sem vágták. Hogy pedig ne láttassanak színetlenül nyálaskodni, azt írják, hogy az Kalaúz I. Hamisan gyalázza őket hitekben. II. Nem igazán bizonyít ellenek az írásokkal. III. Alattomban veszedelmes dolgokra tanít.

Kemény vádolások. És ha ugyan való s nem költött dolog, amit hallok, méltán szidalmazzák az Kalaúz-t. Minthogy viszontag, ha ezek csak rágalmazó pántolódások és hamisan költött hírhordozások, orcapirulást, sőt ennél nagyobbat érdemel, aki ilyen taknyos tajtékkal áztatja ajakát, és az igazságtúl megfosztatván, hazugsággal akarja elővinni ügyét.

Annak okáért, az Úristennek Szent Lelkét segítségül híván, hogy világosan és jó renddel szóljunk mindenekrűl: Elsőben is arrúl tudósítom az keresztyén olvasót, hogy aminémű szitkokat, bizonyság nélkül való, hívságos káromlásokat és az kőszegi kufárok* tárházából vött trágár rágalmazásokat elegyítnek írásokban az szájatátott prédikátorok, azokat, mint láncravetett kuvaszugatásokat fül mellől bocsátom: sőt meg is bocsátom; bocsássa meg az Isten is. Magát gyalázza, ki bizonyság nélkül mást rágalmaz; sokan rágták az mi botunk végét, de fogok tört benne.

Írásomat azért négy részre osztom. I. Megbizonyítom ezekből az Haffenreffer könyve eleiben függesztett levelekből, hogy az csepregi prédikátor tanítása szerént az igaz apostoli tudománytúl elhanyatlott az lutheristák vélekedése. II. Világoson megmutatom, hogy csalárdul és hazugul fogják az Kalaúz-ra, hogy hitekben és életekben hamisan vádolja az lutherista tanítókat. III. Szemlátomást megismértetem mindenekkel, hogy cigányul fogják az Kalaúz-ra az ellenek támasztott írásoknak hamisítását. IV. Meghamisítom az Kalaúz ellen támasztott utolsó vádolást is, mely az vala, hogy alattomban veszedelmes dolgokat tanít. Igyekezem pedig azon, hogy írásomat ne terjesszem: sőt mentül rövidebben lehet, sommába foglaljam. Akik bővebben akarnak értekezni, az Kalaúz-ra igazítom. Emellett az egy élő Istent kérem, adjon Szentlelket azoknak, kik ez írásocskát olvassák, hogy igaz ítíletet tehessenek mindenekrűl.




Hátra Kezdőlap Előre