Mikoviny Sámuel a magyar tudományos kartográfia és a magyar térképészeti szakirodalom úttörője, aki már csillagászati és trigonometriai mérések alapján szerkesztette megyetérképeit és újfajta ábrázolási módszereket alkalmazott. Három elméleti kartográfiai írása jelent meg, mindegyik Bél Mátyás államismereti művéhez, a Notitiához kapcsolódva. Az Epistolában (1732) a topográfiai térképezés alapelveit mutatja be, illetve csillagászati megfigyeléseinek eredményeit közli. A Monitióban (1735) a pozsonyi meridián meghatározásáról ír, a Monitum II.-ban (1737) pedig már hosszúsági méréseiből is közzétesz néhányat példaképp.

Az Epistola címlapja, 1732
Az Epistola címlapja, 1732
(OSZK)

A topográfiai térképezés két alapvető és két kiegészítő módszerét ismerteti tanulmányaiban. Az egyik alapvető módszer a csillagászati mérések alapján történő földrajzi helymeghatározás, vagyis a földrajzi szélesség és hosszúság meghatározása. Mivel a korban nem volt egységes, nemzetközileg elfogadott kezdőmeridián, Mikoviny Magyarországon elsőként, térképezési célból meghatározta a pozsonyi délkört mint kezdő-, illetve bázismeridiánt. A topográfiai felmérés másik alapja a háromszögelés, amelyet az Epistola térképén is szemléltetett a Pozsony és Besztercebánya közötti területen.
Az országtérképezés során kiegészítő módszerként a mágneses mérést alkalmazta, megmérte a földrajzi és a mágneses északi irány eltérését, és méréseit újból és újból megismételte, mivel tisztában volt azzal, hogy a mágneses pólus helyzete változhat. A folyók nyomvonalát pedig csónak és iránytű segítségével határozta meg. A kartográfiai ábrázolás kérdését is érintette műveiben, amennyiben kiemelte, hogy a domborzatot vízszintes vetületben, „síkban kivetítve” igyekszik ábrázolni.

Kvadránssal történő csillagászati mérés a Dunán inneni kerület térképéről, 1739
Kvadránssal történő csillagászati mérés a Dunán inneni kerület térképéről, 1739
(HIM HT)
nagyítás
 
A háromszögelést szemléltető térkép az Epistolából, pozsonyi kezdőmeridiánnal, 1732
 
A háromszögelést szemléltető térkép az Epistolából, pozsonyi kezdőmeridiánnal, 1732
(OSZK)
nagyítás
 
Felmérési eszközöket - látcsőt, körzőt, vonalzót, mérőláncot, mérőasztalt - ábrázoló kartus az Ung megyei térképéről, 1742
 
Felmérési eszközöket – látcsövet, körzőt, vonalzót, mérőláncot, mérőasztalt –
ábrázoló kartus Ung megye térképén, 1742
(TML)
nagyítás
 
A lap tetejére