« Vyx alezredes dec. 3-i jegyzéke. KEZDŐLAP

Tartalomjegyzék

Vyx alezredes dec. 23-i jegyzéke. »

A Hodzsa-féle határvonal.

Ezekbe a tárgyalásokba a csehek azért mentek bele, mert hadseregük egyelőre még nem volt készen. Klofac hadügyminiszter ugyanis az olasz és francia hadiszíntérről hazaérkező csehszlovák légiók bevonásával hat hónap alatt egy milliós hadsereg felállítását tervezte. Az első nyolc cseh-szlovák légiós ezredből Piccione olasz tábornok parancsnoksága alatt 28.000 főnyi létszámmal egy hadtest alakult, még pedig a 6. hadosztály a 21., 31. és 32. gyalogezredekből és egy tüzérezredből, a 7. hadosztály a 33., 34., 35. és 39. gyalogezredekből és egy tábori tüzérezredből. Az ezredek élén kizárólag olasz tisztek állottak. E csapatok szelleme és fegyelme állítólag igen jó volt, ami elsősorban az erősen megnyilvánuló nacionalista érzésnek volt tulajdonítható. Az itt-ott megnyilvánuló bomlással s később a bolsevizmussal szemben is, a csehek a nemzeti eszmét szegezték.

Nálunk ennek épp az ellenkezőjét láttuk. A történtek után ítélve nem kétséges, hogy mi nem is nagyon erős, de tisztán nemzeti alapon felépített és csak félig-meddig fegyelmezett hadsereggel a cseh betörésnek mindjárt kezdetben rövidesen elejét vehettük volna.

Mihelyt december 10-ike táján a cseh légiók élszállítmányai (a 6. hadosztályé Ung.-Hradischba, a 7. hadosztályé Lundenburgba) beérkeztek, a cseh-tót csapatok parancsnoka kijelentette, hogy az antant főparancsnokságtól parancs érkezett Felső-Magyarország megszállására s így a fenti demarkációs vonalat felmondani kénytelen.

December 12-én egy cseh zászlóalj egy üteggel Nyitrát, egy-egy különítmény pedig Nagytapolcsányt és Szeredet szállotta meg. December közepén a csehek úgy Pozsony felé, mint a felső Vág völgyében újból megkezdték az előnyomulást. Malacka felől Dévényujfalu felé járőrök tapogatóztak, egy zászlóalj és egy üteg pedig a Kis-Kárpátok keleti szegélyén előnyomulva, Bazint szállotta meg.

December 15-én a 6. légiós hadosztály Rózshegyet, Liptó-Szt.-Miklóst, Poprádfelkát, Késmárkot, Szepesváralját, Iglót, Lőcsét és Körmöcbányát szállotta meg.

Ugyanaznap a csehek Poprádról bejelentik, hogy Kassára, mely város a Hodzsa-féle határvonaltól délre feküdt, bevonulni szándékoznak. Kassa elhatározza az ideiglenes határvonalnak fegyverrel való megvédését. Böhm államtitkár elrendeli, hogy bár a határvonal tartandó, de kilátástalan harc és felesleges vérontás kerülendő (1918. december 15-én kelt 33.678/eln. 1. sz. rend.). Ebből kifolyólag december 17-ig Kassa védelmére 1800 ember nyolc géppuskával és egy üteggel összpontosul. Ez az erő az 1. számú páncélvonat támogatása mellett Margitfalvára előnyomulván, a cseheket Poprádig szorította vissza.

« Vyx alezredes dec. 3-i jegyzéke. KEZDŐLAP

Tartalomjegyzék

Vyx alezredes dec. 23-i jegyzéke. »