Braham, Randolph L.:
A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon

2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill.
Megjelent "A magyar holocaust" címmel is.
Ford. Zala Tamás, Berényi Gábor, Sz. Kiss Csaba, Garai Attila, Seres Iván, Hernádi Miklós. - Az előszót Berend T. Iván írta 


A szkennelés és adatbázisépítés Wesley Egyház- és Vallásszociológiai Kutatóközpont (http://www.wesley.hu/szervezet/wesley-egyhaz-es-vallasszociologiai-kutatokozpont-wesz) munkájának keretében készült Braham professzor 90. születésnapjára. A digitális publikáció Braham professzor engedélyével jelenik meg a CEU történelem tanszékével együttműködve. 2013 júliusban. 

Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013)

* * *

A Braham monográfiában többféle logikájú keresés lehetséges.

Hagyományos könyvhasználat

A hagyományos könyvhasználatra leginkább emlékeztető út: az olvasó megnyitja a részletes tartalomjegyzéket (1.tartalom.pdf, 1.tartalom.htm) és az őt érdeklő fejezet oldalszámainak megjegyzésével  a teljes szöveget behíva (teljes.htm) oda lapoz (a pdf vagy html file-ban), vagy használja a kötet lapokra szabdalt változatát (oldalak.htm).

Tárgyszavakat használó keresési módok:

A keresési mód a Braham kötet mutatóin alapul. (A kötethez névmutató, tárgymutató, valamint földrajzi nevek mutatója készült.) A keresési mód előnye, hogy a teljes szövegű keresési móddal szemben nem zavarhatják meg a ragozott formák, az elválasztások, sőt a karakterhibák sem, mert a karakterfelismerést e vonatkozásban korrektúráztuk. A keresési mód hátránya, hogy olyan kifejezéseket természetesen nem talál meg, melyeket az eredeti tárgymutató készítői nem vettek fel. Tudomásunk szerint a személyi és földrajzi mutatóval kapcsolatban ilyen hátrány nincs. 

Az alábbi keresőboxok használatához tudnia kell, hogy - a Google általános keresési gyakorlatához hasonlóan:
- A keresett szavak mindegyikét beírva együttes keresést hajt végre - ez ÉS kapcsolatot jelent, azaz csak akkor kap találatot, ha valamennyi beírt szó előfordul.
- A keresett szavak közé írja be az OR szót - ez vagylagos előfordulást jelent.
- Az elkerülendő szavak elé tegyen mínuszjelet - ezzel találatokat kizár.

A tárgyszavas keresés két variációban lehetséges (a színes feliratra kattintva!):

1. variáció: Azokat az oldalakat kívánom eredményül kapni, ahol az általam beírt tárgyszavak együttesen fordulnak elő. (A kereső által felajánlott vagylagos vagy kizáró keresés is egy-egy oldalra vonatkozzon!)
https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/keressazindexben.htm

2. variáció: Azokat az oldalakat kívánom eredményül kapni, ahol az általam beírt tárgyszavak egy oldalon vagy szomszédos oldalakon fordulnak elő.
https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/keressazindexben3.htm

A gender kutatókat segíti, hogy a noinevkod szó beírásával bármely egyéb tárgyszóval kombinálva rákereshet az általa egyébként nem ismert nevű nőkre.
 
A területi kutatókat segíti, hogy minden településnév mellett szerepel a település megyéjének neve. Ezért pl. a Borsod vagy Békés szavak beírásával bármely egyéb tárgyszóval kombinálva rákereshet az általa egyébként nem ismert nevű településre.

Teljes szövegű keresés:

E keresési mód a Google űrlapja segítségével a könyv teljes (oldalakra bontott) szövegében keres. Személynevek és földrajzi nevek vonatkozásában, intézmények iránti érdeklődés esetén kifejezetten nem ez, hanem a fenti tárgyszavas keresés javasolt. Ha valaki mégis ennek a keresésnek a használatára kényszerül, több variáció közül választhat.

3. variáció: A beírt szavak kombinációjára a kereső akkor talál rá, ha a keresett szavak ugyanazon a lapon fordulnak elő. Az OCR-rel felismertetett pdf és html file-ok között keres. A szöveg nincs korrektúrázva!
https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/keressmindenoldalon.htm

4. variáció: A beírt szavak kombinációjára a kereső akkor talál rá, ha a keresett szavak ugyanazon vagy szomszédos lapon fordulnak elő. Találatként három-három oldalt tartalmazó html file-okat kapunk. A szöveg nincs korrektúrázva!
https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/keressmindenoldalon3.htm




    Tovább
 
index1.htm index2.htm index3.htm index4.htm index5.htm