Randolph L. Braham: A népirtás politikája : A holocaust Magyarországon

1006 A MAGYAR ZSIDÓK HELYZETE KÜLFÖLDÖN

ország keleti határai felé, és ez új életre keltette a szlovákiai földalatti mozgalmakat. Az ellenállók akciói és a szabotázscselekmények egyre gyakoribbak és vakmerőbbek lettek. A földalatti erők a legélénkebb ellenállás idején 12-15 000 főt számláltak. Szlovák hazafiakon kívül tekintélyes számban csatlakoztak hozzájuk franciák és szovjetek, akik különféle koncentrációs és hadifogolytáborokból szöktek meg, továbbá több más nemzetiségi csoport önkéntesei. A megmaradt szlovákiai közösségből pár ezer harcképes zsidó is közéjük állt, legnagyobb részük munkatáborból szökött meg.55 Ahogy a mozgalom szélesedett, a szovjetek és a britek ejtőernyős különítményeket dobtak le szlovák területre azzal a feladattal, hogy segítsenek a harcosok kiképzésében. A zsidómentő akciók támogatására szeptember közepe táján ugyancsak szlovák földre ért egy brit egység négy palesztin ejtőernyőse.56 Gyarapította a partizánosztagokat több ezer, a szlovák hadseregből dezertált sorkatona is.

A partizánharc önálló lendületet vett, és arra késztette az akkor Ste-phan Tiso vezetése alatt álló szlovák kormányt, hogy statáriumot hirdessen (augusztus 11.), és végül Hitlertől kérjen sürgős katonai segítséget a felkelés elfojtásához (augusztus 25.). Augusztus 29-én Gotdob Berger SS-Obergruppenfuhrer parancsnoksága alatt SS-egységek érkeztek Szlovákiába, hogy úrrá legyenek a helyzeten. A felkelés még ezen a napon általánossá vált, miután a felkelők az ellenállási mozgalom központjában, Besztercebányán működő rádióállomásuk útján felszólították a lakosságot, csadakozzék a németek elleni harchoz. A szlovákiai Wehrmacht fő-parancsnoki tisztét is betöltő Gotdob Berger57 mellett két, a zsidókérdés megoldásában különösképp járatos SS-tiszt is dolgozott: Vitezka (dr. Wi-tiska) SS-Obersturmbannführer, a szlovákiai SIPO és SD főnöke, és az Einsatzgruppe-H parancsnoka, valamint Anton Alois Brunner SS-Ha-uptsturmführer, az Eichmann-féle zsidódanító osztag egyik vezetője.58 Miközben Vitezka egységei a partizánok ellen harcoltak, a két utóbbi elsősorban zsidók után kutatott az általuk ellenőrzött területeken.

Besztercebánya október 28-i eleste és a felkelés összeomlása nyomán a zsidóellenes intézkedések baljós fordulatot vettek. A még életben lévő zsidókat Brunner csapatai a Hlinka-gárdisták segítségével összegyűjtötték. Többségüket Seredre szállították, ahonnan több részletben Auschwitzba és más német koncentrációs táborokba szállították őket.59 1944 októbere és 1945 márciusa között kb. 13 500 zsidót deportáltak. Köztük volt az a több ezer zsidó is, akiket a németek a felkelés során fogtak el, és ismeretlen számú magyar zsidó menekült.60

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bÅ‘v. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az elÅ‘szót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztÅ‘ Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1006.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/