1008 A MAGYAR ZSIDÓK HELYZETE KÜLFÖLDÖN

12. 1944. április 20-i keltezésű dokumentumok a Richter-aktákból (3. sorozat, 18. köt.), a szerző tulajdonában. Ebben az időben a kárpátaljai zsidók gettóba gyűjtése már javában folyt.

13. Monitorul Oficial (Hivatalos Közlöny), Bukarest, 1944. május 29. Június 6-án Richter tájékoztatta a SIPO és az SD berlini parancsnokát az új törvényről. Richter-akták. Az Antonescu-kormány zsidóügyi komisszárja, Radu Lecca szerint a marsall nem tudott arról, hogy magyar zsidó menekültek tartózkodnak Romániában, mert ha tudott volna, a további beáramlás meggátlására kivégeztette volna őket. L. uő., Eu i-am saJvatpe evreiidin Romania (Én mentettem meg Románia zsidóit). Roza Vanturi-lor, Bukarest, 1994, 289. o.

14. Leland Harrison berni amerikai követ 1944. június 17-i, 3867. sz. távirata az Egyesült Államok Külügyminisztériumának.

15. Summary Report of the Activities of the War Refugee Board with Respect to the Jews of Hungary. Washington, 1944. október 9., 14. o. (kézirat). A jelentést Lawrence S. Lesser állította össze, aki a WRB élén álló John W. Pehle helyettese volt. A The New York Times rendszeresen tudósított a románok növekvő jóindulatáról a zsidók iránt. Lásdpéldául az 1944. április 1-jei (40 000 Refugees Escape to Romania) és április 11-i számot (Steinhardt Helps 245 More Exiles).

16. A tórdai Mentőbizottság működésének részletes, bár nem teljesen dokumentált bemutatása: Arnold Dávid Finkelstein: Fénysugár a borzalmak éjszakáján. P. Solar és J. Nadiv, Tel-Aviv, 1958,400. o. A szerző - a tordai zsidó hitközség egykori titkára - Hirsch Ariehval (Ernővel) és Moskovits Majsival (Károllyal) együtt a bizottság vezetője volt. Megvetéssel ír a kolozsvári Mentőbizottság vezetőiről, köztük Weinber-ger Mózes rabbiról, Hátszegi Ernőről és Marton Ernőről, akik szerinte „a rendelkezésre álló anyagi eszközöket és szökési lehetőségeket csaknem kizárólag a saját bőrük mentésére használták fel" (294. o.). A könyv leírja Paneth József nagyilondai rabbinak és családja kilenc tagjának csodával határos szökését a dési gettóból (302-323.0.).

17. A zsidók gettóba gyűjtésének és deportálásának megfigyelésére a különböző észak-erdélyi megyékbe ellátogató konzulátusi tisztviselők között volt Mihai Bologa, Vasile Hossu, Ion Isaiu, Alexandru Olteanu és Ion Romascan. Mihai Marina: Nu pu-teamramine impasibili! (Nem maradhatunk érzéketlenek!) Magazin Istoric (Történelmi Magazin), Bukarest, 1976. június, 6. sz., 39-41. o. Lásd még 37-38. o. Részt vett a zsidók mentésében Aurél Socol, Iuliu Maniu Nemzeti Parasztpártjának egyik északerdélyi vezető alakja. Leírja, hogyan csempészték át a zsidókat a magyar-román határon Furtuna asupra Ardeakdui (Vihar Erdély felett) c. könyvében (Revista „Tribuna", Kolozsvár, 1991). Lásd különösen a 61-68. oldalakat. A román mentőakciók más példáira vonatkozóan lásd: Remember. 40 de ani de la masacrarea evreüor din Ardealul de Nordsub ocupatia horthysta. (Emlékezzünk. 40 évvel a horthysták megszállta Észak-Erdély zsidóinak legyilkolása után.) Federatia Comunitatilor Evreiesti din Republica Socialista Románia, Bukarest, 1985,44-50. o., és a kissé torzító, kétes forrásokból merítő Adrián Riza: Fascism si antifascism pe meleaguri Transilvane. (Fasizmus és antifasizmus Erdély területén.) Almanahul „Luceafarul" („Luceafarul" Almanach), Bp., 1986, 64-92. o. A haluc fiatalok mentőakcióit lásd a következő fejezetben.

18. Az egyik zsidó menekültcsoport, amelyet elfogtak a román határőrök és átadtak az észak-erdélyi Gestapónak, Pamfil (született Semlyén) Évából és kolozsvári családjának több tagjából állt. A kolozsvári gettóba helyezték el, és rövidesen Auschwitzba deporálták őket. Lásd Pamfil Éva levelét Raoul Sorban kartotékjában a jeru

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1008.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/