MENTÉS ÉS ELLENÁIJLÁS 1071

29.2. kép

Zsidók ezrei állnak sorban az „üvegház", a svájci követség Vadász u. 29. sz. alatti kirendeltsége előtt, „védőútieveleket" próbálnak szerezni

mel nézték, s így a halucok alkalmanként nyílt konfliktusba keveredtek mind Krausszal, mind Weisszel. Szembenállásuk még jobban elmérgesítette Krausz és a Vaada régi keletű ellentéteit, amelyeket erőfeszítéseik ellenére sem Barlas, sem Komoly nem tudott elsimítani.183 A Haluc mentési és segélyezési akcióinak egyik központja mindezek ellenére továbbra is az üvegház maradt. Ezek az akciók Szálasi alatt tekintélyes méreteket öltöttek (lásd a továbbiakban).

Komoly Ottó szerepe a mentésben. Komoly, a magyar zsidóság kisszámú igazán kiemelkedő vezetőinek egyike, 1892-ben született Budapesten. A középosztálybeli családból származó mérnök a cionista eszméket apja hatására tette magáévá, aki részt vett az 1897-ben Baselban megrendezett

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1071.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/