1322 ELSŐ FÜGGELÉK

XII. csoportfőnök és egyben a katonai vezetés alatt igénybe vett Honvédelmi Munkaszolgálat országosfelügyelője: Fábián Lajos dr., nemes, vk. ezr.

45. osztály. Ügyköre: a tervszerű Om. előkészületek vonalán biztosított munkaerőn felüli tömegmunkaerő rendelkezésre bocsátása az egyes főhatóságok igénylése szerint. Ellenséges légi behatolás okozta rongálások és rombolások helyreállításához szükséges szakosított tömeg-munkaerő megszervezése és biztosítása. Az igénybe vett és katonai vezetés alá helyezett munkaerő gazdaságos felhasználásának, elhelyezésének, ellátásának, valamint munkafegyelmének ellenőrzése. A munkafegyelem fenntartása Vezető: Ács Ernő ezr. idt.

46. osztály. Ügyköre: a női honvédelmi munkaszolgálattal kapcsolatos ügyek. Az igénybe vett női munkaerő gazdaságos felhasználásának, elhelyezésének, ellátásának, valamint munkafegyelmének ellenőrzése. A munkafegyelem fenntartása. Az osztály vezetője, egyben a Női Munkaszolgálat országos felügyélője: Marton Dénes ezredes.

Az ifjúság honvédelmi nevelésének és a testnevelésnek országos vezetője: Béldy Alajos, vitéz, vezérezredes.

FORRÁS: FÁA, 2:838-839. o.

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1322.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/