1938

ÖTÖDIK FÜGGELÉK 1345

január 12.: A második magyar hadsereg megsemmisül a Voronyezs környéki küzdelmekben.

április 16—17.: Horthy és Hitler találkozik a Wessheimi kastélyban.

április 19.: Elkezdődik a bermudai menekültügyi konferencia, amelynek a politikai menekültekkel foglalkozó Kormányközi Bizottság újjáélesztésére való felhívás az eredménye.

április 28.: Ribbentrop fogadja Sztójay Dömét, a berlini magyar követet, és összefoglalja előtte a Harmadik Birodalom zsidókérdéssel kapcsolatos álláspontját.

április 30.: Edmund Veesenmayer a német külügyminisztérium különleges megbízottjaként benyújtja a magyarországi állapotokról készült első átfogó jelentését. Zsidó munkaszolgálatosok tömegét gyilkolják le Ukrajnában, Dorosics mellett.

július 2.: Német-magyar megállapodást írnak alá, amely lehetővé teszi magyar munkaszolgálatos-századok átadását a szerbiai Bor rézbányáiban végzendő munkára.

július 31.: Az ellenzéki pártok képviselői, köztük Bajcsy-Zsilinszky Sídre, emlékiratot nyújtanak be a Kállay-kormánynak, hogy változtassa meg politikáját.

szeptember 30.: A német vezérkar véglegesíti Magyarország esedeges megszállására vonatkozó terveit.

december 10.: Edmund Veesenmayer elkészíti a magyar állapotokról szóló második átfogó jelentését.

1944

január 22.: Roosevelt elnök kiadja a Háborús Menekültügyi Hivatal (WRB) felállítását elrendelő 9417-es végrehajtási utasítását.

január 24.: Szombathelyi Ferenc vezérezredes vezérkari főnök felkeresi Hidert és Keitel vezértábornagyot a magyar erőknek a szovjet frontról való esedeges visszavonása ügyében.

február 12.: Horthy levélben fordul Hitlerhez, kérve, hogy rendeljék vissza a magyar erőket a keleti frontról, mely „csapatokat a Kárpátok védelmére kívánja rendelni".

február 14.: Göring koncentrációs tábori munkásokat kér Himmlertől föld alatti repülőgépgyárak építéséhez.

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1345.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/