Randolph L. Braham: A népirtás politikája : A holocaust Magyarországon

1346 HARMADIK FÜGGELÉK

március 9.: Himmler 100 000 koncentrációs tábori foglyot bocsát Göring rendelkezésére a föld alatti repülőgépgyárak létrehozásához.

március 12.: Hitler parancsot ad a Magyarország megszállására vonatkozó „Margaréta-terv" végrehajtására.

március 14.: Josef Winninger, az Abwehr budapesti osztályának tagja közli Kasztner Rezsővel, a Budapesti Mentőbizottság (Vaada) második emberével, hogy küszöbön áll Magyarország német megszállása.

március 17-18.: Horthy és a kíséretében lévő Ghyczy Jenő külügyminiszter, Csatay Lajos honvédelmi miniszter és Szombathelyi találkoznak Hiderrel a klessheimi kastélyban.

március 19.: Német erők szállják meg Magyarországot. Horthy rendkívüli koronatanács-ülésen számol be Hitlerrel történt találkozásáról. Hermann A. Krumey és Dieter Wisliceny, az Eichmann-féle Sonder-kommando két vezető tagja megjelenik a Pesti Izraelita Hitközség székházában, és utasítják Bánóczy Lászlót, hogy másnap reggelre hívja össze a magyar zsidó vezetőket.

március 21.: Nyolctagú koalíciós Zsidó Tanács alakul, vezetője Stern Samu, a Pesti Izraelita Hitközség elnöke.

március 22.: Esküt tesz a Sztójay Döme vezette új kormány.

március 23.: A Zsidó Tanács első felhívása a magyarországi zsidókhoz.

március 24.: Roosevelt elnök óva inti a magyar hatóságokat kegyeden zsidóellenes intézkedések foganatosításától.

március 28.: Krumey találkozik a budapesti és más főbb magyarországi zsidó közösségek vezetőivel. Tomcsányi Kálmán helyébe Baky Lászlót nevezik ki belügyminisztériumi államtitkárnak.

március 29.: A Sztójay vezette minisztertanács több zsidóellenes rendeletet ad ki, egyebek között kötelezővé teszi megkülönböztető jelvény: a Dávid-csillag viselését. Komoly Ottó, a Magyar Cionista Szövetség elnöke, kapcsolatot keresve Imrédy Bélához, találkozik Mester Miklóssal.

március 31.: Eichmann számos utasítást ad a Központi Zsidó Tanács vezetőinek.

április 1.: Kárpátalját és Észak-Erdélyt visszamenőleg hadműveleti övezetnek nyilvánítják.

április 3.: Amerikai repülőgépek bombázzák Budapestet, Eichmann és Hain Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság politikai nyomozó fő

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bÅ‘v. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az elÅ‘szót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztÅ‘ Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1346.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/