Randolph L. Braham: A népirtás politikája : A holocaust Magyarországon

HARMADIK FÜGGELÉK 1351

július 12.: Sztójay közli a minisztertanáccsal Hitler válaszát a 7800 zsidó kivándorlásával kapcsolatos elgondolásra. Spanyolország felajánlja, hogy 500 gyereket befogad Tangerba.

július 14.: A keresztény egyházaknak tett engedményként létrehozzák a Magyarországi Keresztyén Zsidók Szövetségét. Horthy elrendeli az Eichmann parancsára deportált kistarcsai zsidók visszahozatalát.

július 17.: Veesenmayer figyelmezteti Horthyt: Hitler ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország „korrekt" viselkedést tanúsítson. Veesenmayer propagandakampányt javasol a deportálások természetének „megmagyarázására".

július 18.: A magyar külügyminisztérium értesíti a külföldi magyar követségeket a hónapokkal korábban hozott zsidóellenes intézkedések természetéről. Magyar csendőri egységek Ferenczy László csendőr alezredessel együttműködve letartóztatják Kasztnert, és kilenc napig magánzárkában tartják.

július 19.: Eichmann, Horthy óhajával szembeszegülve, egy héten belül másodszor (ezúttal sikerrel) kísérli meg 1450 kistarcsai internált deportálását.

július 22.: A Zsidó Tanácsban Stöckler Lajos és Boda Ernő váltja fel Török Sándort és Kahan-Frankl Samut.

július 24.: A sárvári internálótáborból közel 1500 fogva tartottat „illegálisan" deportálnak. Tahy Imre berni magyar követ jelentést ad arról, hogyan reagált a svájci sajtó a magyarországi zsidóellenes intézkedésekre. A svájci követség melléképületeként a kivándorlók jegyzékbe vételére megnyílik a Vadász utca 29. alatti „Üvegház".

július 28.: Himmler egyetértését fejezi ki Horthynak a deportálások leállítására való döntésével.

augusztus 7.: Horthy felmenti tisztéből Kunder Antalt, Imrédy Bélát és Jaross Andort. Bonczos Miklós belügyminiszteri kinevezést kap.

augusztus 9—10.: Freudiger Fülöp családjával és barátaival Romániába szökik.

augusztus 17.: A nyugati szövetségesek elfogadják a több ezer zsidó kivándorlásáról szóló ún. Horthy-féle ajánlatot.

augusztus 21.: Saly Mayer, Kasztner és Kurt Becher első találkozása egy Németországot és Svájcot összekötő hídon. A Kasztner-csoportból 318 zsidó Bergen-Belsenből Svájcba érkezik.

augusztus 22.: Horthy megismétli, hogy ellene van a deportálásoknak. A

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bÅ‘v. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az elÅ‘szót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztÅ‘ Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1351.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/