GLOSSZÁRIUM 1361

kedése a különböző területeken a jeruzsálemi templom lerombolása után.

DM (Deutsche Müiz): Német Milícia.

Dror: a cionisták munkáspárti szárnyának ifjúsági szervezete, héberül: „szabadság".

Einsatzgruppen: a német biztonsági rendészet és biztonsági szolgálat mozgékony alakulatai, amelyeket a Szovjetunióba való 1941. június 22-i benyomulás után vetettek be, a zsidók és más „veszélyes" személyek, köztük a kommunista párt tisztségviselőinek megsemmisítésére.

EKSZ (Etelközi Szövetség): titkos magyar szélsőjobboldali hazafias szervezet.

EME (Ébredő Magyarok Egyesülete): szélsőjobboldali magyar szervezet.

főispán: a vármegyék hivatali vezetőinek elnevezése; a közigazgatásért az alispán tartozott felelősséggel.

Gestapo (Geheime Staatspolizei): a Harmadik Birodalom titkos államrendőrsége.

Hagana: zsidó földalatti hadsereg; ebből nőtt ki Izrael állam létrejötte után az izraeli hadsereg.

HAMSZ: a Holocaust Áldozatok Magyarországi Szövetsége.

Hanuka ünnepe: a makkabeusi győzelmek emlékünnepe. 165-ben a Szentély újraavatásakor fedezték fel, hogy 1 napi olaj csodálatos módon 8 napig elegendő volt.

Háshómér Hácáir: héberül az Ifjú Gárda; szocialista-cionista ifjúsági mozgalom, az izraeli kibucokban való életre készíti fel tagjait.

Hazkara vagy Yom Zikaron (Emléknap): a meggyilkolt zsidókról és a nácik által szétszórt zsidó közösségekről való megemlékezés napja.

HB: zsidó Hadviseltek Bizottsága.

Heháluc (héberül: úttörő): a cionista pionírifjúság szervezete, amely a fiatal fiúkat és lányokat az izraeli (palesztinai) földművelő munkához edzette.

Herut (Szabadságmozgalom): Vlagyimir J. Zsabotyinszkij cionista revizionista nézeteit követő izraeli jobboldali politikai párt. A betiltott Irgun Zvai Leumi (Nemzeti Katonai Szervezet) parlamenti utóda; a mandátumi időkben ez a gerillaszervezet küzdött az angol csapatokkal és az arab harcosokkal.

HHÜ (Hadviseltek Hitközségi Ügyosztálya): a Pesti Izraelita Hitközséghez tartozó zsidó veteránszervezet.

HIJEF (Hüfsverein für jüdische Flüchdinge im Atíslande): Külföldi Zsi

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1361.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/