376 ÚTON A PUSZTULÁS FELÉ

magyar miniszterelnök, Horthy tudtával, Nagy-Britanniával tárgyal arról, hogy Magyarország kilép a közös küzdelemből." 10 Ezt az értékelést erősítette meg Walter Warlimont ezredes, Alfréd Jodl helyettese a Wehr-macht-főparancsnokságnál, aki azt állította, hogy a megszállást „Hitlernek a magyar kormányzó elleni dühe és bosszúszomja" miatt rendelték el, amelyet az utóbbi február 12-i levele váltott ki.11

Hider eredeti elképzelése szerint Magyarországot román, horvát és szlovák csapatok segítségével teljesen fel kellett volna darabolni. Ion An-tonescu marsall és Josef Tiso szlovák elnök, akik február 26-28-án látogatást tettek Hitlernél, érdeklődést mutattak Hitler katonai tervei iránt. Hider különösen azt szerette volna elérni, hogy Magyarország fokozza katonai erőfeszítéseit, s így a románoknak se legyen ürügyük arra, hogy -miként a sztálingrádi vereség óta tették - csökkentsék katonai hozzájárulásukat. A tervet szemmel láthatólag annak nyomán vetették el, hogy Wil-helm Hötti (Walter Hagen) SS-Sturmbannfuhrer, a biztonsági rendőrség bécsi hírszerző szolgálatának (ehhez tartozott Magyarország is) vezetője részletes emlékiratot készített.12 E szerint a csatlós haderők részvétele a megszállásban a kívánt eredmény ellen hatna, mert „a kommunistáktól a nyilasokig terjedő egységfrontot" hozna létre.

Ráadásul Magyarország ilyen, a németek és a csatiós államok általi közös megszállása

~ lehetetlenné tenné új kormány megalakítását;

- Horthy lemondásához vezetne;

- katonai, politikai és gazdasági káoszt idézne elő, ellenállási mozgalom kifejlődéséhez vezetne;

- hosszú időre sok német hadosztályt kötne le.

Attól tartva, hogy a katonai beavatkozás nem vezet szükségképpen a megszabott célkitűzések megvalósításához, tehát előre nem látható stratégiai és külpolitikai nehézségeket okoz, az emlékirat szerzője „evolúciós módszerek" alkalmazását ajánlja, melyek nyomán a jobboldal politikai vezetőit és szakértőit bíznák meg az új magyar kormány megalakításával. Rátz Jenőt, Ruszkay Jenőt, Imrédy Bélát és Baky Lászlót említette azok között, akiknek egy ilyen jobboldali, németbarát kormányban részt kellene venniük. Az „evolúciós módszer" előnyei Hötti szerint az alábbiak lennének:

- belülről szilárd, németbarát Magyarország;

- továbbra is Horthy maradna Magyarország államfője;

* a magyar fegyveres erők és biztonsági egységek érintetlenek maradnának és a Birodalom rendelkezésére állnának;

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham376.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/