ÚTON A PUSZTULÁS FELÉ 385

hogy - különösen a budapesti zsidók szempontjából - előnyös volt Horthynak az a döntése, hogy államfő marad. A magyar zsidóság többsége - a vidéki zsidók- és általában a magyar nemzet számára viszont végzetesnek bizonyult, hogy Horthy beleegyezett abba, hogy a német megszállás első négy hónapjában puszta báb maradjon.

A „Jägerstab " -terv

Túl azon, hogy államfő maradt, leváltotta Kállayt, és új, németbarát kormányt nevezett ki, Horthy abba is beleegyezett, hogy növekedjék Magyarország hozzájárulása a közös háborús erőfeszítésekhez. Ebben az összefüggésben arra is áldását adta, hogy „magyar zsidó munkaerőt" adjanak át „a német haditermelés céljaira".

Hitlernek nem esett nehezére Horthy elé tárni igényeit. A németek szörnyű veszteségeket szenvedtek a keleti fronton, repülőgépiparuknak az angolszász légierő és különösen az amerikai nyolcadik és tizenötödik légierő súlyos károkat okozott. Erhard Milch tábornagy, a légügyi minisztérium államtitkára és a Luftwaffe fegyverkezésének irányítója, 1944. február 23-án azzal az ötlettel kereste fel Albert Speer fegyverzet- és haditermelés-ügyi minisztert, hogy a két minisztérium lehetséges erőit és erőforrásait egyesítve hozzanak létre vadászrepülőtörzsetj „hogy leküzdjék a repülőgép-termelésben mutatkozó válságot"38.

Milch láthatóan annak a döntésnek megfelelően cselekedett, amelyet felettese, Hermann Göring birodalmi marsall hozott. Hitler egyetértésére hivatkozva Göring arra kérte Himmlert egy 1944. február 14-i táviratban, hogy a koncentrációs táborokból adjon munkaerőt föld alatti repülőgépgyárak építéséhez. 1944. március 9-i levelében Himmler arról biztosította Göringet, hogy tervek készülnek kb. 100 000 táborlakó e célra való kiszolgáltatására.39

A terv, amelynek részleteit Xaver Dorsch, Speer minisztériumának egyik osztályvezetője dolgozta ki, hat föld alatti ipari létesítmény felépítését irányozta elő - egyenként több mint 300 000 m2 alapterülettel és 1944. novemberi befejezéssel. Az egyik telepet a Cseh-Morva Protektorátusban kellett felépíteni magyar zsidó munkások segítségével. A vadász-repülőtörzs élére Hitler Kari Saurt, a fegyverkezési minisztérium osztályvezetőjét nevezte ki, akit Milch és Speer is támogatott.40

1944. március 18-án - aznap, amikor Horthy Hiúernél járt - Speer a Lóherelevél palotában, a klessheimi kastély parkjának egyik hajlított vonalú pavilonjában lábadozott.41 A protektorátusban tervezett építkezések közvetlen munkaerőigényeit feltehetően Speer közlését, valamint a „magyar államférfiak" Wisliceny által említett 1942-es, 100 000 zsidóra vo

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham385.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/