A MEGSZÁLLÓ ERŐK ÉS HATÓSÁGOK 397

ki - ez volt a legmagasabb rangja. A német külügyminisztériumba Wil-helm Keppler mellé nevezték ki, aki a különleges megbízatásokkal foglalkozó államtitkár-helyettes volt. Ebben a minőségben Veesenmayert különleges politikai feladatokkal bízták meg: 1940-ben Olaszországban, 1941-ben Zágrábban és Belgrádban, 1942-ben Franciaországban és Spanyolországban, 1943-ban pedig Magyarországon.

Horvátországban és Szerbiában Veesenmayer szorosan együttműködött kollégájával, Félix Benzlerrel, a szerb bábkormányhoz akkreditált követtel: utasításokat kértek Ribbentroptól arra nézve, hogyan gyakoroljanak nyomást Szerbia katonai parancsnokára a szerb zsidókérdés gyors és drákói megoldása érdekében.13 Ottani tapasztalatait használta fel a magyar zsidókkal való bánásmód tekintetében is.

Veesenmayer szívélyes viszonyban volt a Birodalom számos legfőbb vezetőjével, köztük Heinrich Himmlerrel. Zsúfolt magyarországi teendői közben is szakított magának időt arra, hogy Himmlernek születésnapjára gratuláljon. A gratulációt Himmler köszönettel nyugtázta.14

A magyar zsidóság katasztrófájáért elsősorban felelős személyek között Veesenmayert is bűnösnek találták Nürnbergben, és 1949 áprilisában 20 év börtönre ítélték. Büntetését John J. McCloy németországi amerikai főmegbízott már 1951-ben 10 évre mérsékelte - ugyanezen év december 16-án már szabadon is bocsátották.15 A nyugat-németországi Darm-stadtban telepedett le, ahol 1977 decemberében bekövetkezett haláláig a Pennel és Bulgomme illatszercég képviselőjeként működött.16

Magyarországi tevékenységéről szóló jelentéseit Veesenmayer rendszerint Kari Ritteren, a különleges megbízatásokkal foglalkozó követen keresztül juttatta el a külügyminisztériumba, fontosabb ügyekben közvetlenül Ribbentropnak írt. Állandó és szoros kapcsolatot tartott fenn a Birodalmi Biztonsági Főhivatal (RSHA) szerveivel is, különösen a zsidókat és a „Birodalom egyéb ellenségeit" érintő ügyekben.

A külügyminisztériumban a zsidókérdéssel közvetlenül foglalkozó szerv Inland II. osztály volt, amelyet Horst Wagner és helyettese, Eber-hard von Thadden vezetett. Az Inland II. osztály - különleges megbízatása alapján - összekötő szereppel rendelkezett a Birodalmi Biztonsági Főhivatalban (RSHA). Az Inland II. osztály történeti elődje a Referat Deutschland (Német Referatúra) volt, amelyet 1938-ban hoztak létre. Névleges vezetője Vicco von Bülow-Schwante, a külügyminisztérium protokollfőnöke volt, a tényleges vezető viszont dr. Emü Schumberg. A Referat Deutschlandnak megbízatása szerint a zsidók üldözése nyomán felmerült kényes diplomáciai problémákkal, a külföldi német képviseletek útján terjesztendő náci propagandával kellett foglalkoznia, s együtt kellett működnie a Gestapóval és Himmler hírszerző szolgálataival.

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham397.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/