420 A SZTÓJAY-KORMÁNY

Összhangban járt el a csendőrséget közvetienül felügyelő osztályvezetőkkel (Balázs-Piri Gyulával és Király Gyulával) a zsidóellenes politika kialakításában. Technikai értelemben természetesen valamennyien Sztójay Döme miniszterelnöknek, a kormányfőnek tartoztak elszámolással (lásd a 13.2. táblázatot).

13.2. Táblázat A Csendőrség Vezényleti Rendje a Zsidóellenes Intézkedések Idején

Sztójay Döme miniszterelnök

Jaross Andor bélügyminiszter

Baky László államtitkár

Király Gyula osztályvezető VII. osztály

Endre László államtitkár

Balázs-Piri Gyula osztályvezető XX. osztály

Csatay Lajos honvédelmi miniszter

Faragho Gábor a csendőrség felügyelője

Czigány József ezredes m. kir. csendőrség központi nyomozóparancsnok

Ferenczy László összekötő az SS-hez

Tolgyesy Győző Paksi-Kiss Tibor Orbán László Sellyey Vilmos

a terepen foganatosított intézkedésekért felelős csendőrtisztek

A csendőrség volt a budapestiek kivételével a magyarországi zsidók kevesebb mint két hónap alatt történő összegyűjtésének és deportálásának fő eszköze. Az e célból mozgósított csendőrök száma Faragho altábornagy szerint 20 000 körül mozgott.52 A belügyminisztérium XX. osztályajelölte ki a konkrét feladatokat, gyakran a Ferenczy hivatalán keresztül érkező kérések eredményeképpen.53 A gettóba záráshoz, összegyűjtéshez és deportáláshoz igénybe vett csendőrök közül sokan sváb származásúak és különösen vérengzőek, nácibarát érzelműek voltak. A magyarországi Holocaust legtöbb túlélője tanúsítja a csendőrök kegyeden és barbár viselkedését e rettenetes időszakban. A csendőrség „hősi cselekedeteit" egy Kanadában élő magyar emigráns később ugyanúgy „magyarázta", ahogy a legtöbb háborús bűnös: a csendőrök a törvényt és a rendet védelmezték, és csupán feljebbvalóik rendelkezéseit hajtották végre.-54

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham420.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/