440 A ZSIDÓ TANÁCS

hahtr ím Hauihalt »ohn«-n

iuf§&»z«n sind:

¡91

A'iié

9 H 1

t igazolvány tulajiionosával közös háitar« »kan ¿16 é* vei« együtt védett hoz;*. tioták;

Á¿1 ti*. £'Clt*a.i '

-■t^-y ¿/ ti*.

fKUt<W t?

IMMUNITÄTS-AUSWEIS

für Angehörige Jos Zentr.ilr f. s der Juden m Budapest

MENTESSÉGI-IGAZOLVÁNY

niiHii■

VHRflHflMHHI

.1 Zsidók Budapesti Ko.-pmr. Tanácsihoz taitorok res: •

14.1. kép Mentességi igazolvány

molták a folyamodók, akik egy kis biztonságot szerettek volna szerezni maguknak. Ilyen körülmények között kellett vállalnia a Tanácsnak a korlátozott számú igazolvány szétosztásának nehéz feladatát. Az elsődleges kritérium az volt, hogy az adott időszakban ki szolgálja a hitközséget, így az igazolványokat a Központi Tanács tagjainak, a Tanács vezető tisztségviselőinek és az összekötő csoport tagjainak- akik a német és magyar hatóságokkal tartották a kapcsolatot -, valamint az elnöki osztály tagjainak adták. Igazolványokat adtak a gyülekezetek vezetőinek és fontosabb tisztségviselőinek, a Tanács jogi, műszaki, lakás-, szociális, élelmiszer-ellátási és munkaszolgálatos-osztálya vezetőinek, valamint a Temetkezési Egylet (Chevra Kadisha) vezetőinek. Igazolványt kaptak vezető orvosok és a jóléti szervezetek irányítói. Igazolványt kapott A Magyar Zsidók Lapja szerkesztője, valamint az Országos Irodának mindazon vezetői, akik egyik fenti kategóriába sem tartoztak.31

A névsort dr. Kohn Zoltán, a Tanács titkára állította össze, végső formáját pedig dr. Gábor János és Munkácsi Ernő alakította ki. Tekintettel a rendelkezésre álló igazolványok korlátozott számára és a nagyszámú folyamodóra, várható volt, hogy a szétosztás nagy vitát vált ki. A rangidős-

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham440.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/