AZ ELSŐ ZSIDÓELLENES INTÉZKEDÉSEK 495

Budapest, dea 21« 3* 44

Das Bet re tea die*es Hauses VJI., Sij> u.12 duxeh Orgaa« d*u*scft«r Verbánde betw.Orgaaisatieaea Ut atreaggten* ant«r»egt. übertretucgen weriaa bestrait.

Der Chef der Eiasattgruppe X der Sicaeraeitspelizel usd d«s 30

H.S.i Sei aUfáHigen Unfciarheiten i»% dia te Botal "Astoria" lualandtge Bienstftelle fernaündlieh aoeuxufeo be*w.»ttíniíueken.

Budapest, 3/21/44

Német egyesületek és szervezetek közegei számára e házba, a VII., Síp u. 12.-be való belépés szigorúan tilos. Az utasítás megszegése büntetést von maga után.

A Biztonsági Rendőrség és Biztonsági Szolgálat I. sz. Einsatzgruppé]é.nak parancsnoka

SS-Obersturmbannführer

Ui.: Kétséges esetben az Astoria Szállóban működő illetékes irodát kell telefonon vagy személyesen megkeresni.

15.2. kép

Krumey 1944. március 21-i rendelete

erre gondoltak), arra jellemző a Franz Novak kérésével kapcsolatos reagálásuk. Novak, a különleges alakulat zenebarát szállítási szakértője egy zongorát kért; azonnal nyolcat kínáltak fel neki, mire megjegyezte: „Nem hangszerüzletet akarok nyitni; csupán zongorázni akarok."30

Bármennyire költségesek és idegtépőek voltak ezek a kívánságok, rövidesen elhomályosították őket a lakások tömeges kiürítésére vonatkozó drasztikusabb és demoralizálóbb parancsok. A megszállás előtt a szövetségesek és a Kállay-kormány között hallgatólagos megegyezés volt érvényben arról, hogy nem bombázzák Magyarországot; a német megszállás után a szövetségesek már nem érezték ezt magukra nézve kötelezőnek. Az amerikaiak először április 2-án bombázták Budapestet. A brit légierő

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham495.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/