HUSZONEGYEDIK FEJEZET

OC =30

a iv. zóna: dél-magyarország a dunától keletre

A gettósítási folyamat

A IV. ZÓNÁBAN végrehajtott zsidóellenes akciók az V. csendőrkerületben (Szeged) és a VI. csendőrkerületben (Debrecen) élő zsidókat érintették. A zóna a trianoni Magyarország délkeleti részeit foglalta magába a Dunáig és a Délvidék korábban Jugoszláviához tartozó területéig (lásd a 13.1. térképet).

Akárcsak a többi zsidótlanítási zónában, ezeknek a csendőrkerületeknek a zsidóit is módszeresen összegyűjtötték röviddel az április 26-án elfogadott gettósítási rendelet ütán. A vidéki települések zsidóit a helyi zsinagógákba terelték, és a kifosztás első menete után a közeli gettóba vitték, rendszerint a járási székhelyre. Ezekből a táborokból néhány hét után átvitték a legközelebbi vasúti központ közelében létesített gyűjtőtáborokba, ahonnan néhány napon belül deportálták őket az ott összegyűjtött más zsidókkal együtt.

A IV. zónában végrehajtott gettósítási, koncentrálási és deportálási műveleteket Kiskunfélegyházáról irányították, a zsidótlanítási osztagok itt rendezték be főhadiszállásukat.1 Az akciókat ugyanolyan gyorsan, hatékonyan és embertelenül hajtották végre, mint a többi zónában. Habár az összegyűjtött zsidók csak pár napig voltak a bevagonírozási központokban, lesoványodtak és elcsüggedtek a gettókban és a téglagyárakban uralkodó életkörülmények között és a kegyetlen bánásmód miatt, melyben az elrejtett értékek után kutató csendőrök és nyomozók kezei között részesültek.

A zóna zsidóinak bevagonírozását és deportálását 1944. június 10-én, azon a szegedi értekezleten beszélték meg, amelyen a magyar és német zsidódanító különítmények tagjain kívül a két csendőrkerület városainak polgármesterei, rendőr- és csendőrtisztjei is részt vettek.2

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham677.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/